Stå på, Giske

Den nye regjeringen framviste på sin første lørdag god tv-timing. Ellen Horn, kulturministeren, var opplagt gjest hos Dan Børge Akerø i «Den store klassefesten» på NRK1.

Horn fikk demonstrert at hun er en pågående fekter når det trengs.

Den nye kirke-, utdannings- og forskningsministeren Trond Giskes klare homo-melding til kirken på NRKRadio lørdag morgen, var på plass i bakhodet klokka 21.20. Dokumentaren «BE - Skitne, syndige meg» på TV2 handlet om Bjørn Erik som var kristen, innså at han var homofil - og ikke orket å leve med det.

Vondt

Valgerd: «Jeg godtar ikke at de homofile skal få leve ut følelsene sine.» Rommet hans. Bildene fra russetida. En pen gutt. Ordene i dagboka om André som han var forelsket i. Detaljene. Så ung. Så jævlig. Så provoserende.

Kryssklipp til den såpeglatte pastoren, Jan-Aage Torp: «Gud avskyr homoseksualitet.» De homofile må hjelpes inn på den smale vei. Kryssklipp til Nils Jøran Riedl, homofil prest, og kjæresten hans. Klipp fra menneskeforakten. Klipp til kjærligheten.

Konfirmasjonsbildet. Bjørn Erik kalte seg selv skitten og syndig. Klipp til Bjørn Eriks prest, denne Hauge, som i klartekst sa: - Jeg respekterer deg, men jeg aksepterer deg ikke.

Anders Gåsland som gikk. Og Kjell Magne Bondevik:...«fasthet i standpunkt»...«mot homofil praksis».

Moren. Søsteren. Graven. Kryssklippene i denne dokumentaren var ikke effekt. Det var riktig å fortelle historien nettopp slik.

Historien er vond. Dokumentaren var sterk. Men dokumentarmakerne trengte ikke stoppe med den ekstreme Torp og Valgerd. Trond Giske har dessverre en stor oppgave.

Sår

P2s Gyrid Listuen annonserte etter elskerinner i avisa. Hun fikk svar. «Han fikk meg til å føle meg så vel,» sa den ene elskerinna i Listuens radiodokumentar «Nummer to» i går.

Elskerinne-dokumentaren var elegant og velprodusert. Den var også pirrende, rørende, utleverende, sår og morsom. Med Listuens slentrende kommentarer og overganger med oversentimentale storband-svisker, fikk de intime kjærlighetshistoriene også distanse og humor. Gyrid Listuen har hanket inn det meste som finnes av radiodokumentarpriser. Hun går tett på sine objekter. Hun behandler dem alltid med varme og respekt. Hun får sikkert en pris for denne også.