Stå på som gale-familiene

De likestilte middelklasseforeldrene jobber som helter - og tviholder på sine protestantiske «gjør det selv»-prosjekter.

DET NORSKE MIDDELKLASSEIDEALET: Mor og far jobber like mye ute — og hjemme. Begge jobber altfor mye. Foto: Scanpix
DET NORSKE MIDDELKLASSEIDEALET: Mor og far jobber like mye ute — og hjemme. Begge jobber altfor mye. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SOSIOLOG HELENE AARSETH har en poengtert, underholdende artikkel i kommende nummer av Nytt Norsk Tidsskrift, med tittelen «Moderne spydspisser eller de siste asketer?» De som er enten spydspisser eller asketer er de moderne, likestilte familiene der både mor og far har karriere og deler på hjemmejobben. Det offisielle norske idealet er nettopp den likestilte middelklassefamilien. Familier med tradisjonell kjønnsrollefordeling får ofte offentlig «kjeft». Men idealet utfordreres av mottrender.

En trend er velstående mødre som vier seg til familieorganisering, interiør og egenpleie. Normale mødre velger å jobbe halv dag for å være nær barna. Aarseth trekker her fram motreaksjon mot tidsklemmer og reaktivering av drømmen om det «naturlige moderskap».

FLERE LIKESTILTE familier, med god økonomi, kjøper seg fri. Familieoppgaver bortsettes til au pair, vaskehjelp, leksehjelp og bursdagsarrangør. At moderne familier tappes for oppgaver og innhold, er imidlertid en gjentatt beskyldning som mange av oss ikke kjenner oss igjen i. Aarseth tar så utgangspunkt i ni særdeles likestilte par. Her finner hun slettes ingen familietapping, verken i investering i tid eller mening, men derimot intensivering både på jobben og hjemme. De likestilte foreldrene deltar hyperaktivt i ungenes liv. Far kjører ikke bare til fotballen. Han er fotballtrener. Mor arrangerer loppemarkedet for hele korpset. Her blir det ingen kommersbursdag, og far vasker familiens sure sokker sjøl. Og att på til setter superparene i gang med vanvittige byggeprosjekter. Når de skal bygge hytte på fjellet, bærer de steinen sjøl. Du kjenner typen?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer