DEBATT

Innleieforbud i byggebransjen:

Stabil jobb og inntekt er ikke bare for akademikere

Alternativet til et liv i praktisk arbeid er ikke at alle tar høyere utdanning i stedet, men lengre køer på NAV.

SOSIAL DUMPING: - Samfunnet taper stort på manglende oppslutning om helt sentrale yrkesfag og mangelen på seriøse muligheter i bransjen fratar viktige muligheter for unge mennesker, skriver artikkelforfatteren. Her fra en byggeplass i Nydalen i Oslo.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
SOSIAL DUMPING: - Samfunnet taper stort på manglende oppslutning om helt sentrale yrkesfag og mangelen på seriøse muligheter i bransjen fratar viktige muligheter for unge mennesker, skriver artikkelforfatteren. Her fra en byggeplass i Nydalen i Oslo. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I løpet av våren skal Stortinget ta stilling til et innleieforbud i norsk byggebransje. Ifølge Klassekampen er det overveldende støtte i befolkningen for et slikt forbud. Det er det lett å forstå. Den sosiale dumpingen og utnyttelsen av arbeidsfolk har blitt såpass systematisert at den er vanskelig å unngå å legge merke til.

Om man er i tvil om hvordan det står til med bransjen kan man ta en prat med verneombud, Anders Johnsen. For et års tid siden varslet han at han ikke en gang turte besøke enkelte byggeplasser i Oslo. Årsaken var tung sammenblanding mellom bransjen og organiserte kriminelle. Et direkte resultat av en langvarig politisk neglisjering av bransjen. De som betaler prisen er noen av våre aller mest utsatte arbeidstagere. Kostnaden består i ødelagt helse, farlige arbeidsforhold, utslitte kropper og elendige arbeidsvilkår.

Når arbeidsforholdene i en bransje blir så ille som tilfellet er i byggebransjen rammer det også flere enn de som jobber der. Samfunnet taper stort på manglende oppslutning om helt sentrale yrkesfag og mangelen på seriøse muligheter i bransjen fratar viktige muligheter for unge mennesker. Alternativet til et liv i praktisk arbeid er ikke at alle tar høyere utdanning i stedet, men lengre køer på NAV.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer