Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Innleieforbud i byggebransjen:

Stabil jobb og inntekt er ikke bare for akademikere

Alternativet til et liv i praktisk arbeid er ikke at alle tar høyere utdanning i stedet, men lengre køer på NAV.

SOSIAL DUMPING: - Samfunnet taper stort på manglende oppslutning om helt sentrale yrkesfag og mangelen på seriøse muligheter i bransjen fratar viktige muligheter for unge mennesker, skriver artikkelforfatteren. Her fra en byggeplass i Nydalen i Oslo.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
SOSIAL DUMPING: - Samfunnet taper stort på manglende oppslutning om helt sentrale yrkesfag og mangelen på seriøse muligheter i bransjen fratar viktige muligheter for unge mennesker, skriver artikkelforfatteren. Her fra en byggeplass i Nydalen i Oslo. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I løpet av våren skal Stortinget ta stilling til et innleieforbud i norsk byggebransje. Ifølge Klassekampen er det overveldende støtte i befolkningen for et slikt forbud. Det er det lett å forstå. Den sosiale dumpingen og utnyttelsen av arbeidsfolk har blitt såpass systematisert at den er vanskelig å unngå å legge merke til.

Spaltist

Andreas Halse

er daglig leder i Svenssonstiftelsen.

Siste publiserte innlegg

Om man er i tvil om hvordan det står til med bransjen kan man ta en prat med verneombud, Anders Johnsen. For et års tid siden varslet han at han ikke en gang turte besøke enkelte byggeplasser i Oslo. Årsaken var tung sammenblanding mellom bransjen og organiserte kriminelle. Et direkte resultat av en langvarig politisk neglisjering av bransjen. De som betaler prisen er noen av våre aller mest utsatte arbeidstagere. Kostnaden består i ødelagt helse, farlige arbeidsforhold, utslitte kropper og elendige arbeidsvilkår.

Når arbeidsforholdene i en bransje blir så ille som tilfellet er i byggebransjen rammer det også flere enn de som jobber der. Samfunnet taper stort på manglende oppslutning om helt sentrale yrkesfag og mangelen på seriøse muligheter i bransjen fratar viktige muligheter for unge mennesker. Alternativet til et liv i praktisk arbeid er ikke at alle tar høyere utdanning i stedet, men lengre køer på NAV.

Blant de som har interesse av fortsatt politisk handlingslammelse på området finner vi de kommersielle bemanningsbyråene og deres lobbyister i NHO service. Kombinasjonen av fri flyt av arbeidskraft over grensene og frislippet av bemanningsbyråer har gjort det mulig med forretningsmodeller som lar arbeidsfolk sitte igjen med en stadig mindre del av kaka.

NHO service er i denne saken imidlertid en særs dårlig representant for det seriøse næringslivet. Når jeg snakker med arbeidsgivere i byggebransjen i Osloregionen er rister folk på hodet av NHO service sitt naive bilde av bemanningsbransjen. I realiteten trues selve eksistensgrunnlaget til alle som ønsker å drive seriøst med egne ansatte og lærlinger dersom ingenting gjøres.

Høyresiden vil naturligvis ikke stemme for et forbud mot innleie i bygebransjen. Hadde de faktisk vært konservative burde de imidlertid lyttet litt mindre til NHO service og litt mer til de som er opptatt av å bevare norske håndverkstradisjoner, lokalt næringsliv og muligheten for stabil jobb og inntekt også for folk uten høyere utdanning.

Et forbud mot bemanningsbyråer høres kanskje ut som sterk kost, men i realiteten har det vært normaltilstanden i norsk arbeidsliv og ble endret så sent som ved årtusenskiftet. At endringen har ført til en ekstrem omfordeling fra arbeidsfolk til de som spekulerer i å leie ut arbeidskraft er åpenbart for alle som vil se.

I andre politiske saker pleier heller ikke høyresiden å være spesielt redd for å bruke sterke virkemidler for å oppnå resultater. Som når de helhjertet jobber mot å bygge noe som helst som kan forstyrre idyllen til rike villaeiere på Oslos vestkant.

Bruk av juridiske midler er rett og slett ikke fremmed i norsk politikk når det handler om å beskytte allerede privilegerte grupper. Et forbud mot innleie i byggebransjen er en utmerket anledning til å bruke lovverket til akkurat det det bør brukes til. Nemlig å beskytte sårbare grupper mot utnyttelse fra overlegne motparter.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!