Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Stadig åpnere post

Så var «Åpen Post» tilbake, og takk for det.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For Harald Eia og Bård Tufte Johansen har skjønt et enkelt og viktig poeng: All humor er lokal.

En gang, for tre fjernsyns-generasjoner siden, tok de to utgangspunkt i noe veldig lokalt: Rutebilstasjonen i Arendal, og ga både den og rifla påmm fritt det mediefokus de fortjente. Nå er fjernsynsveteranene tilbake, og gir oss lokalhumor fra der de har bodd de siste årene: Midt i medieflommen.

Åpen Post er rendyrket fjernsynsparodi, ofte veldig morsom, av og til grei nok og noen ganger helt vanvittig. I bunn for det hele ligger en vilje til å bruke seg selv nesten like grenseløst som de bruker andre. Harald Eia som totalt, absolutt og udiskutabelt talentløs kattekvinne i en slags parodi på «Rikets Tilstand»-dokumentar blir morsommere enn selve parodien på dokumentarsjangeren - og det gjør det ekstra morsomt. Det er lett å føle stor omsorg for hans mjauekvinne, der han forlater Stortinget sammen med Jan Simonsen.

Den svenske korrespondenten i Norge, Classe Ekman er en fulltreffer. Komplett uten evne til å forstå norsk, og med et svært lite interessert hjemmekontor i Stockholm, ser han seg nødt til å dra på litt for å komme på skjermen. Som i sin reportasje om Oslos horegate Bogstadveien. («Kvinnene ser vanlige ut, men de er alle horer»). Det er rått og brutalt morsomt - og samtidig en elegant medieopplæring: «Det er lett å juge når man er langt hjemmefra» lyder et gammelt presseord.

Reidar Aukland, forhåndsannonsert som en parodi på Per Såle Lønning-journalistikk, traff ikke like presist i sin satire. Det ble også temaet, voldtekt, vanskeligere å svelge som råstoff for humor. Men serien «Det er boka mi» tipper det igjen tilbake i en trygg lei: Det absolutte, hysteriske galskap. Mens politiserieparodien, med fokus på adgangskort, internfakturering og dramatiske angrep av musesyke på kontoret var mer til å flire av.

Og til sist, med teatergruppa Fata Morgana får all ferdigtygd kritikk sitt: «Åpen Post» er gjennomført og befriende angrep på alle meningers iboende opplagthet.

Hele Norges coronakart