KOMMENTARER

Åpne kontorlandskap:

Stadig flere forteller om ulempene ved åpne kontorlandskap. Likevel blir det flere av dem

Staten tillater ikke mer enn 23 kvadratmeter per ansatt, selv om det gjør at produktiviteten synker.

SENKER PRODUKTIVITETEN: Til tross for protester fra de ansatte, blir det stadig flere åpne landskap og aktivitetsbaserte arbeidsplasser i offentlige bygg.
SENKER PRODUKTIVITETEN: Til tross for protester fra de ansatte, blir det stadig flere åpne landskap og aktivitetsbaserte arbeidsplasser i offentlige bygg. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

BERGEN (Dagbladet): Krigen om åpne kontorlandskap har rast i årevis, men det foreløpig siste slaget står om Høgskulen på Vestlandet. I Høgskulens nye bygg i Bergen, som skal stå ferdig i 2020, er det lagt opp til åpent landskap og såkalte «aktivitetsbaserte arbeidsplasser», der ingen skal ha faste plasser og dagens oppgaver skal bestemme hvor den ansatte skal gjøre av seg. De ansatte ville ha sytti prosent enkeltkontorer. Dette ble sett bort fra. Ny beskjed kom om at nær sagt hele bygget skulle bli åpent og aktivitetsbasert. Stemningen ble intensivert til mytterinivå.

Dette er en historie som har gjentatt seg et forbløffende antall ganger i de senere årene. På stadig flere arbeidsplasser protesteres det heftig mot åpne løsninger, likevel innføres de stadig flere steder. I regjeringsapparatet herjer en lignende konflikt, etter at Statsbygg foreslo at alle ansatte skulle ha aktivitetsbaserte arbeidsplasser — til tross for dårlige tilbakemeldinger fra prøvekaninene i Justisdepartementet. Ved Høgskolen i Malmø har ledelsen etter to år medgitt at en ny løsning med åpne landskap ikke fungerte for deres ansatte. Nå må høgskolens prestisjebygg bygges om. En gjennomgang av forskningen tyder på at produktiviteten synker og sykemeldingene yngler i de åpne landskapene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer