LEDER

Mediene under angrep:

Stadig flere journalister forfølges. Det burde bekymre alle

Makthavere forsøker å gjøre seg immune mot kritikk ved å avfeie mediene.

LANGER UT MOT PRESSEN: Donald Trump. Foto: Foto: Keiko Hiromi / Polaris / Scanpix
LANGER UT MOT PRESSEN: Donald Trump. Foto: Foto: Keiko Hiromi / Polaris / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Det ligger alltid spikermatter i veien for journalister som har som jobb å holde makthavere ansvarlige for valgene de gjør. Det siste året har det blitt lagt flere stengsler i veien for dem. Ifølge den årlige undersøkelsen til CPJ, Komiteen for beskyttelse av journalister, sitter 262 journalister verden over i fengsel fordi de har gjort jobben sin på en måte som myndighetene ikke bifaller. Dette er en økning fra i fjor, da tallet var 259 – igjen enn økning fra tidligere år. Landene der journalister oftest straffeforfølges, Tyrkia, Kina og Egypt, synes å bry seg lite om presset fra andre lands regjeringer.

Når arbeidssituasjonen for kritiske journalister forverres på denne måten, har det også å gjøre med at USA, en tradisjonell forsvarer av de frie medier, ikke lenger synes å ha denne rollen. Snarere har president Donald Trump ved en rekke anledninger avfeid mediene og beskyldt dem for å spre «falske nyheter». Det siste året har vist hvordan Trumps retorikk og mediesyn brukes for å legitimere diskreditering av journalister i andre land. Både Bashar al-Assad i Syria og Nicolas Maduro i Venezuela har brukt «falske nyheter»-begrepet for å underminere kritisk journalistikk mot dem selv.

Når journalister rammes av vage terrorlover eller anklager om at de «motarbeider staten», er det ikke vanskelig å se et ekko av Trumps Twitter-beskyldning om at CNN «representerer USA på en dårlig måte overfor resten av verden» når de lager kritiske nyhetssaker om presidentens måte å skjøtte embetet på. Det er verd å merke seg at statsminister Hun Sen i Kambodsja eksplisitt sa at han sluttet seg til Trumps karakteristikk av CNN da vestlige medier begynte å skrive kritisk om forholdene i hans eget land.

Det er naturligvis alvorligere å straffeforfølge journalister enn å skjelle dem ut på sosiale medier. Men makthavernes reaksjoner mot pressen er likevel en del av en foruroligende og voksende trend. I større grad enn før tillater statsledere seg å stemple pressens undersøkelser som falske og undergravende. I større grad enn før forsøker de å gjøre seg selv immune mot faktabasert kritikk ved å avfeie både sakene og saksforholdene som ligger til grunn som partsinnlegg, propaganda eller oppspinn. Dette er et perspektiv som bør bekymre alle samfunnsinstitusjoner, som bør inspirere også medienes kritikere til å forsvare handlingsrommet deres, og som bør være en del av samtalene når representanter for land som hegner om sine frie medier, møter representanter for land som ikke gjør det.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer