Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

LEDER

Dagbladet mener:

Stadig likere Frp

Senterpartiet har valgt en populistisk kurs som gjør det vanskeligere å realisere et rød-grønt regjeringsprosjekt.

STADIG LIKERE: Senterpartiets Trygve Slagsvold Vedum og finansminister Siv Jensen blir stadig likere. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
STADIG LIKERE: Senterpartiets Trygve Slagsvold Vedum og finansminister Siv Jensen blir stadig likere. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer
Leder

LEDER: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Trygve Slagsvold Vedum er kongen på de politiske meningsmålingene. Det har han vært lenge. Siden stortingsvalget for to år siden har Senterpartiet vært i kontinuerlig framgang, noe som ble bekreftet i kommunevalget. Det skiller ikke mye før Sp er like stort som Arbeiderpartiet på meningsmålingene. I det helt ferske politiske barometeret Ipsos har gjort for Dagbladet får Sp 19,2 prosent.

I to andre målinger gjort i november (for Klassekampen/Nationen og Nettavisen/Amedia) får Sp henholdsvis 19.2 og 20 prosent. Det hele likner et tre som hurtig vokser inn i himmelen.

SENTRALISERING: Leder for Senterpartiet Trygve Slagsvold Vedum frykter nye sentraliseringsgrep fra regjeringa. Reporter: Steinar Suvatne. Video: Endre Vellene / Dagbladet Vis mer

Partileder Slagsvold Vedum smiler om kapp med de glinsende tallene. Viktigere: Han kjenner hvor vinden blåser og justerer den politiske kursen for å fange opinionens energi. Det har ført til at Sp i økende grad inntar standpunkter som er folkelige, populære og kortsiktige. Sporene er tydelige blant annet i skatte- og avgiftspolitikken, i kritikken av urbane eliter og byråkrater og når det gjelder klima og miljø.

Det er selvsagt en retorisk finte når Siv Jensen sier til Dagbladet at Sp må skifte side og slå seg sammen med Fremskrittspartiet. Samtidig bygger utspillet på en helt korrekt observasjon: De to partiene har fått en stadig likere profil, ikke minst når det gjelder skatter og avgifter. I sitt alternative statsbudsjett matcher Sp regjeringen når det gjelder skatte- og avgiftsnivå. Sp går også inn for avgiftslettelser på 3.7 milliarder, blant annet når det gjelder bensin, diesel og strøm. Siv Jensen sier Slagsvold Vedum ikke har noen mulighet til å få dette gjennomført i samarbeid med «skattekåte» partier som Ap, SV og MDG. Også her er Jensen på rett spor.

Sp-lederen parerer Siv Jensens svingslag med å vise til økte avgifter, sentralisering og byråkrati de siste seks årene. Faktum er likevel at Sp har valgt en kurs som gjør det vanskeligere å realisere et rød-grønt regjeringsprosjekt. Det er mest synlig når det gjelder klima og miljø der Sp har senket ambisjonene og skjerpet bruksperspektivet når det gjelder synet på naturen. Det er et feilspor, blant annet fordi en aktiv politikk når det gjelder sentralisering og landbruk er avhengig av en ambisiøs klimapolitikk.

Et hovedmål for Sp er en aktiv distriktspolitikk som stanser sentraliseringen. Det er ikke noe som bare vedtas, men en kompleks, krevende og langsiktig prosess. Her må Sp vise fram substans og rasjonere slagordene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!