Stadig på landeveien

Fransk-kanadisk roman i rastløs Kerouac-tradisjon

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Det nye småforlaget Lille Måne har ambisjoner om å fange mannlige lesere. Til en serie av skjønnlitterære utgivelser er romanen «Mot medvind» valgt som første bok. Ingen dårlig idé.

Den unge fransk-kanadiske forfatteren Guillaume Vigneault er sønn av en av Canadas mest kjente poeter, Gilles Vigneault. Selv skriver han prosa; «Mot medvind» er hans andre roman. Den befinner seg i en bred tradisjon - landeveisromantikken. Vi skal ikke tøye linjene til Jack Kerouacs «On The Road» for langt, selv om hovedpersonen heter Jack. Egentlig er han døpt Jacques, men han krysser raskt grensa i sør og beveger seg langs de oppmerkede løypene kalt US highways.

Jack flykter fra et forhold som er slutt. Med på turen har han en lettere manisk fyllik av en svoger, Tristan, som er broren til den tapte kjærligheten. Med på lasset kommer etter hvert også en spansk student kalt Nuna. Et haltende trekantforhold oppstår; med heftig sex mellom Tristan og Nuna og lange blikk og sjakkpartier mellom Jack og Nuna.

Men egentlig handler romanen mest om demonene som er blindpassasjerer i Jacks Buick på vei sørover. De skulle ha vært innelåst i en flyhangar, der Jacks gamle Cessna står med brukket vinge. Gradvis kommer det fram at et flykræsj var årsak til bruddet med Monica. Hun ble hardt skadet, han sønderrevet av skyldfølelse.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer