FORTELLINGEN OM 22. JULI: Regissør Paul Greengrass står bak filmen «22 July», basert på Åsne Seierstads bok «En av oss: En fortelling om Norge». Vi gjør oppmerksom på at dette klippet inneholder nærgående skildringer av hendelsen på Utøya 22. juli, inkludert gjerningspersonen.Video: Netflix Vis mer

22 July

Stående applaus for 22. juli-film i Venezia: - Den beste filmen vi har sett i år

Paul Greengrass' versjon av 22. juli-terroren får ros av publikum, mens anmelderne mener «22 July» er midt på treet.

VENEZIA (Dagbladet): Onsdag kveld ble Netflix-filmen «22 July» for første gang vist for et stort publikum.

Det skjedde på Filmfestivalen i Venezia, der Sala Grande, med plass til 2300 publikummere, var godt over halvfull.

Regissør Paul Greengrass og de norske skuespillerne høstet stående applaus og jubel da rulleteksten traff lerretet.

Det var en tydelig rørt Anders Danielsen Lie som ga en klem til Greengrass etter at filmvisninga var overstått. Klem fikk også Lies kone Iselin Steiro, som var til stede under gallapremieren.

RØD LØPER: Gjengen bak «22. July» på den røde løperen i Venezia onsdag kveld. (Fra venstre) Skuespillerne Ola G. Furuseth, Seda Witt, Maria Bock og Jon Øigarden, forfatter Åsne Seierstad, regissør Paul Greengrass og skuespillerne Anders Danielsen Lie, Thorbjørn Harr, Jonas Strand Gravli og Isak Bakli Aglen. Foto: NTB scanpix
RØD LØPER: Gjengen bak «22. July» på den røde løperen i Venezia onsdag kveld. (Fra venstre) Skuespillerne Ola G. Furuseth, Seda Witt, Maria Bock og Jon Øigarden, forfatter Åsne Seierstad, regissør Paul Greengrass og skuespillerne Anders Danielsen Lie, Thorbjørn Harr, Jonas Strand Gravli og Isak Bakli Aglen. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Fantastisk og realistisk

Applausen varte i flere minutter etter at filmen var over, og en av dem som klappet høyest og ropte «Bravi!» var Nylse Gallanti.

PÅ GALLAPREMIEREN: Nylse Gallanti (til venstre) og Cristina Fiorentini hadde ingen idé om hva slags film de skulle se, men endte med å bli mektig imponert over Paul Greengrass' «22 July». Foto: Sofie Braseth / Dagbladet
PÅ GALLAPREMIEREN: Nylse Gallanti (til venstre) og Cristina Fiorentini hadde ingen idé om hva slags film de skulle se, men endte med å bli mektig imponert over Paul Greengrass' «22 July». Foto: Sofie Braseth / Dagbladet Vis mer

Den venetianske filmentusiasten var til stede på premieren sammen med venninna Cristina Fiorentini, som stempler filmen som «fantastisk».

- Det var det beste kjøpet på ei stund. Fantastisk og realistisk. Det var som å være der, sier Fiorentini.

Hennes eneste ankepunkt er at filmen, som varer i 143 minutter, er litt lang.

Fiorentini trekker fram Anders Danielsen Lies tolkning av 22. juli-terroristen Anders Behring Breivik som spesielt sterk.

- Jeg tror jeg ville blitt redd hvis jeg møtte ham på gata.

Roser norske skuespillere

- «22 July» var interessant, sier italienske Livio Basoli, som jobber i et produksjonsselskap og reklamebyrå.

NØDVENDIG: Italienske Livio Basoli synes voldsskildringene i «22 July» er moderate. - Jeg likte at Greengrass ikke gikk for langt. Volden vi så var nødvendig. Foto: Sofie Braseth / Dagbladet
NØDVENDIG: Italienske Livio Basoli synes voldsskildringene i «22 July» er moderate. - Jeg likte at Greengrass ikke gikk for langt. Volden vi så var nødvendig. Foto: Sofie Braseth / Dagbladet Vis mer

Han mener at Greengrass får tydelig fram hvordan Norge responderte på terrorangrepet.

- 22. juli-terroren var noe alle hørte om, men siden det ikke var vårt land gikk vi ikke egentlig i dybden på det. Vi kjente til det, men vi visste ikke hvilke følger det fikk, sier Basoli.

Han mener Greengrass' bruk av norske skuespillere er filmens største styrke.

- De er norske, men spilte på engelsk. Det føltes autentisk og ærlig. Alle skuespillerne hadde tilknytning til historien, og følte et ansvar overfor historien. Det kan man se i filmen.

Basoli mener samtidig at «22 July» har sine svakheter.

- Vel. Jeg tror det var en vanskelig film å lage. Jeg oppfattet budskapet, som kan kobles til det som skjer nå i Italia, med en voksende ytre høyre-bevegelse. Jeg så det politiske og sosiale budskapet bak. Men jeg er ikke sikker på at det på et cinematisk nivå lot seg oversette til en fantastisk film. Der kom den litt til kort.

BEGEISTRET: (Til venstre) Sania Sgorvada og Sania Messulam, to filmentuaster bosatt i nærheten av Venezia. Foto: Sofie Braseth / Dagbladet
BEGEISTRET: (Til venstre) Sania Sgorvada og Sania Messulam, to filmentuaster bosatt i nærheten av Venezia. Foto: Sofie Braseth / Dagbladet Vis mer

Kanskje løvekandidat

Det er ikke venninnene og navnesøstrene Sania Sgorvada og Sania Messulam enige i.

- Det er den beste filmen vi har sett på filmfestivalen i år, sier Messulam.

Hun er veteran på Filmfestivalen i Venezia, der hun har vært fast gjest siden 1998. Sgorvada har «bare» innfunnet seg på filmfestivalen i ti år.

- Det var en veldig sterk og intens film. Veldig vakker. Kanskje en kandidat til Golden Lion, sier Sgorvada, og viser til filmfestivalens mest høythengende pris.

Midt på treet

Filmen har truffet midt på treet hos norske anmeldere. Dagbladets Inger Merete Hobbelstad triller en firer. Hun mener filmen er samvittighetsfull, men at den lider under at skuespillerne må snakke engelsk.

VGs Morten Ståle Nilsen gir en treer. Han skriver at Greengrass film om 22. juli-terroren «er altfor tynn for norske seere».

May Synnøve Rogne i Aftenposten gir i likhet med Hobbelstad en firer. Rogne mener at «22 July» er på grensen til for kjølig, og skriver at Erik Poppes «Utøya 22. juli» gjorde et langt sterkere inntrykk.

Basert på Seierstad-bok

«22 July» er basert på Åsne Seierstads bok «En av oss», og kommer på Netflix 10. oktober.

Filmen tar for seg terrorangrepene i Oslo og på Utøya 22. juli, og følger også det rettslige etterspillet og de personlige konsekvensene angrepet fikk. Regissør Paul Greengrass viser også hvordan Norge som nasjon svarte på terroren.

Sentralt i filmen står historien til Viljar Hanssen. Svalbard-mannen var 17 år da han 22. juli 2011 ble truffet av fem skudd på AUFs sommerleir. Til stede på Utøya var også lillebroren Torje, som kom fysisk uskadd fra angrepet.

Viljar og Torje spilles av henholdsvis Jonas Strand Gravli og Isak Bakli, mens Anders Behring Breivik portretteres av Anders Danielsen Lie.

Da Dagbladet møtte Lie onsdag, fortalte han at han forsøkte å få til et møte med 22. juli-terroristen som en del av forberedelsene til rollen, men at han ble avvist.