Stakk av fra politiet etter rettsmøte

Dikteren Yahya Hassan (21) har fått forlenget varetekt etter å ha skutt en 17-åring.

(Dagbladet:) Det var i mars i år at den danske dikteren Yahya Hassan ble varetektsfenglset, siktet for ulovlig våpenbesittelse og grov vold mot en 17-årig gutt som han skal ha skutt i foten.

Fredag ble han varetektfenslet i nye tre uker, etter et rettsmøte i byretten i Århus.

Da Yahya Hassan skulle føres bort etter møtet, ropte han ifølge Politiken:

- Det er den forurettede som slo meg i hodet, og så er det jeg som blir fengslet.

Rettsmøte ble ført bak lukkede dører, noe Hassans forsvarer Michael Juul Eriksen, protesterte mot. Hassans fullstendige forklaring om skyteepisoden, er derfor ikke kjent.

Da Hassan var i ferd med å forlate rettslokalet sammen med to politibetjenter i sivil, stakk han av, ifølge BT, og kom seg inn til pressen.

- Når han overfaller meg, mens jeg har en brukket arm og et brukket krageben, så er det klart at han blir skutt, sa han mens politibetjentene prøvde å fjerne ham.

Misbruk og dobbletmoral Yahya Hassan vokste opp med fire søsken i et område i Århus som er betegnet som en innvandrerghetto. Han hadde tilpasningvansker på skolen, han var småkriminell og ble flyttet til en institusjon for barn med adferdsvansker da han var 13.

I 2013 kom han inn på Forfatterskolen i København, og kort tid etter kom debutboka hans, diktsamlingen «Yahya Hassan», ut i Danmark. Et par måneder etter utgivelsen, var diktsamlingen trykket i 100 000 eksemplarer.

Året etter kom den ut på norsk. Hassan har kritisert deler av sin foreldregenerasjons innvandrermiljø for misbruk av trygdeordninger og det han oppfatter som religiøs dobbeltmoral.


Ukvemsord Etter at politibetjentene hadde fått kontroll på Yahya Hassan, skal han ha ropt til politiet: «Ditt fuckings svin», før han ble kjørt bort.

Hassan har i flere år levd med trusler, og har båret skuddsikker vest når han beveget seg ute.

Det er satt av tre dager til rettsaken mot ham i slutten av august.