Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Iram Haq:

Stakk av med hele fire priser på kvinnedagen: - Kul måte å feire på

Nå skal «Hva vil folk si?» vises på filmlerreter i hele Europa.

PRISVINNER: Iram Haq tok storeslem under Kanon-prisen i Trondheim. Nå skal «Hva vil folk si?» erobre resten av Europa. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
PRISVINNER: Iram Haq tok storeslem under Kanon-prisen i Trondheim. Nå skal «Hva vil folk si?» erobre resten av Europa. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Filmskaper Iram Haq (42) ble torsdag kveld tildelt hele fire Kanon-priser for filmen «Hva vil folk si?» - likhet med «Thelma».

I tillegg vant hun Edith Carlmar-prisen, som tildeles en kvinne som har «vist integritet, uredd evne til nytenkning og vilje til å bryte grenser» i den norske filmbransjen.

Prisene ble utdelt under filmfestivalen Kosmorama i Trondheim. Vinnerne stemmes fram av filmbransjen selv.

Når Dagbladet ringer Iram Haq kjenner hun fortsatt på lykkerusen.

- Det var veldig overveldende og helt fantastisk gøy. Jeg er litt tom for ord, det er veldig morsomt å få den anerkjennelsen som filmskaper. Folk var så hyggelige mot meg, det var veldige rørende. Det var veldig uventet, i hvert fall at det ble så mange priser, sier hun.

Kvinner i alle ledd

«Hva vil folk si?» har kvinner i alle nøkkelposisjoner: hovedrolle, manusforfatter, regissør og produsent. «Storeslemmen» ble nesten symbolsk på kvinnedagen.

- Filmen har også et feministisk perspektiv og et kvinnefrigjørende tema. Det var en veldig fin og kul måte å feire kvinnedagen på, sier Haq fornøyd.

GODT TEAM: Iram Haq med skuespiller Maria Estanegzai (17). I tillegg er «Life of Pi»-stjerna Adil Hussain med filmen «Hva vil folk si?». Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
GODT TEAM: Iram Haq med skuespiller Maria Estanegzai (17). I tillegg er «Life of Pi»-stjerna Adil Hussain med filmen «Hva vil folk si?». Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

- Hvor viktig er debatten om mangfold i norsk filmbransje?

- Hvis man har et mangfold i norsk film, så forteller vi også flere historier som speiler samfunnet. Samfunnet er mangfoldig, ikke noe annet enn det. Vi trenger historiene som åpner hodene våre og som får oss til å reflektere over universet som vi lever i, mener hun.

Solgt til flere land

Fredag har «Hva vil folk si?» premiere i Sverige, og utover året skal den settes opp i flere europeiske land, deriblant Danmark, Frankrike, Italia og Tyskland. USA står også oppført på blokka.

OM INNVANDRING: Filmen handler om en ung norsk-pakistansk jente som blir tvangssendt til Pakistan av foreldrene sine. Filmen har fått god kritikk under filmfestivalen i Toronto. Video: Mer Film. Vis mer

- Det er veldig gøy. Jeg sitter på hotellet i Trondheim og kjenner på den gode følelsen. Du blir veldig glad når du tenker på alt arbeidet som ligger bak.

Nå skal hun reise rundt i landene der filmen settes opp. Haq mener at det blir spennende å se hvordan folk reagerer på filmen i forskjellige land.

- Det er ekstra spennende med nabolandene, spesielt Sverige og Danmark. Det er nært på oss. Filmen er spesielt relevant i mange vestlige samfunn, der mange står med en fot i to forskjellige land, sier filmskaperen.

- Ikke alltid mulig med 50/50

Da Frances McDormand (60) stakk av med prisen «beste kvinnelige skuespiller» under Oscar-utdelingen, slapp ikke den amerikanske filmbransjen unna.

Etter at hun ba alle de kvinnelige nominerte for kvelden om å reise seg, slo hun et slag for mangfoldet i filmindustrien.

- Jeg avslutter med to ord: «Inclusion rider» (inkluderingsklausul, red.anm.), sa hun blant annet i talen.

STJAL SHOWET: Skuespiller Frances McDormand mottok Oscar for innsatsen i «Three Billboards Outside Ebbing, Missouri». Takketalen benyttet hun til å sende en klar melding til menn i salen. Video: ABC / CNN / Foto: NTB Scanpix Vis mer

«Inclusion rider» er en kontraktsklausul som tvinger gjennom et mangfoldig filmcrew på settet.

Ifølge The Rolling Stone fulgte «Black Panther»-skuespiller opp initiativet. Hans produksjonselskap, Outlier Society, vil heretter innføre inkluderingskausul.

- Det kan være et godt tiltak, men jeg vet ikke om vi kan få det til det i Norge i dag. Samtidig som vi er bevisste på kvinner i film, og jeg ønsker helst at det skal være en 50/50-fordeling, så er vi et lite land, og det er kanskje ikke alltid mulig å ha kvinner i hvert eneste ledd av filmproduksjonen, reflekterer Haq og følger opp:

- Men vi er langt mer mangfoldige i Norge i dag enn for 40-50 år siden. Det er viktig å ha det med i perspektivet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!