LEDER

Stakkars Brasil!

Brasil er avslørt som et umodent demokrati.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.

Det var et absurd teater som utspilte seg i Deputertkammeret i Brasil søndag kveld da de folkevalgte med stort flertall stemte for å stille president Dilma Rousseff for riksrett. Hvis Senatet i mai vedtar det samme, kan hun bli den andre statssjefen som avsettes på dette viset i det 31 år unge demokratiet. Det er litt mye. Men Fernando Collor de Mello, avsatt i 1992, var avslørt for korrupsjon. Rousseff er ikke anklaget for personlig berikelse, hun er anklaget for å ha forskjønnet underskuddet i statsbudsjettet, et bokføringsknep som hun slett ikke er den første i Brasil til å benytte.

I det 57 timer lange ordskiftet kom den formelle anklagen helt i bakgrunnen. Dette var mest en politisk hevn over Arbeidernes Parti (PT), som har styrt landet fra 2003. Da de folkevalgte til slutt stemte, en etter en, og fikk noen sekunder i rampelyset for å begrunne sin stemme, kom det mye rart. Flere tilegnet sin stemme til Jesus og gud, en hedret en militær torturist fra diktaturet, flere stemte for sine barn eller barnebarn, en stemte mot seksualundervisning, en for kaffeen og mange stemte for kona. Men de stemte altså over å avsette statssjefen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer