Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Stakkars Brasil!

Brasil er avslørt som et umodent demokrati.

Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var et absurd teater som utspilte seg i Deputertkammeret i Brasil søndag kveld da de folkevalgte med stort flertall stemte for å stille president Dilma Rousseff for riksrett. Hvis Senatet i mai vedtar det samme, kan hun bli den andre statssjefen som avsettes på dette viset i det 31 år unge demokratiet. Det er litt mye. Men Fernando Collor de Mello, avsatt i 1992, var avslørt for korrupsjon. Rousseff er ikke anklaget for personlig berikelse, hun er anklaget for å ha forskjønnet underskuddet i statsbudsjettet, et bokføringsknep som hun slett ikke er den første i Brasil til å benytte.

I det 57 timer lange ordskiftet kom den formelle anklagen helt i bakgrunnen. Dette var mest en politisk hevn over Arbeidernes Parti (PT), som har styrt landet fra 2003. Da de folkevalgte til slutt stemte, en etter en, og fikk noen sekunder i rampelyset for å begrunne sin stemme, kom det mye rart. Flere tilegnet sin stemme til Jesus og gud, en hedret en militær torturist fra diktaturet, flere stemte for sine barn eller barnebarn, en stemte mot seksualundervisning, en for kaffeen og mange stemte for kona. Men de stemte altså over å avsette statssjefen.

Brasil er avslørt som et umodent demokrati. Samtidig sliter landet økonomisk. Og Petrobras-skandalen har avdekket en omfattende korrupsjon i den politiske eliten. Blant de 511 tilstedeværende deputerte er 21 under etterforskning i Petrobras-skandalen, og av disse stemte 16 for å avsette Rousseff. Dersom hun blir avsatt overtar visepresident Michel Temer. Men han er også under etterforskning og kan bli avsatt. Den neste til å overta er presidenten i Deputertkammeret, Eduardo Cunha, som er siktet for korrupsjon og hvitvasking. Under ordskiftet ble han kalt "gangster" av en motstander.

Stakkar Brasil, som har falt så dypt så fort! Det er store deler av den politiske eliten som landet trenger å skifte ut, ikke presidenten.

Nå går Brasil virkelig vanskelige tider i møte. Hvis Senatet i mai stemmer for riksrett blir Rousseff fratatt embetet i 180 dager mens Riksretten arbeider. I stedet for denne politiske hekseprosessen trenger landet handlekraftig regjering. Det kunne ikke Rousseff gi landet fordi hun var på kant med Kongressen. Nå kan det bli enda verre.

DEMONSTRERER MOT ROUSSEFF: Brasilianerne har de siste dagene tatt til gatene for å demonstrere mot landets president Dilma Rousseff, som risikerer å bli stilt for riksrett. Foto: NTB Scanpix
DEMONSTRERER MOT ROUSSEFF: Brasilianerne har de siste dagene tatt til gatene for å demonstrere mot landets president Dilma Rousseff, som risikerer å bli stilt for riksrett. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hele Norges coronakart