Bompenger:

Stakkars Siv

Landsmøtet så partilederens tilbud, og høynet med 99 800 millioner kroner. Frp's nye bompengevedtak er ett hundre prosent symbolpolitikk.

BOMPENGER: Carl I. Hagen ba om ordet på landsmøtet og fremmet et forslag om å betale ned all bompengegjeld i Norge og ta pengene rett fra oljefondet. Forslaget fikk stående applaus fra nesten hele landsmøtesalen. Men partileder og finansminister Siv Jensen ble sittende sammen med nestlederne Sylvi Listhaug og Terje Søviknes. Video: Jørgen Gilbrant Vis mer
Meninger

Partileder og finansminister Siv Jensen kom til Frp's landsmøte med en rykende fersk lekkasje fra revidert nasjonalbudsjett: 200 millioner kroner til å rive bompengestasjoner. På Facebook fredag kveld la hun stolt ut en NRK-sak om pengebevilgningen, under teksten «Noe av det første vi gjorde da vi kom i regjering i 2013, var å rive bommer. Nå skal vi gjøre det igjen! Bra?» Søndag fikk hun svar av sine egne. Landsmøtet så partilederens tilbud, og høynet med 99 800 millioner kroner. Partiet har nå vedtatt at de vil bruke 100 milliarder kroner fra oljefondet til å slette gjelden fra alle eksisterende og planlagte bompengeprosjekter i landet.

Frp's nye bompengepolitikk får regjeringens massivt kritiserte, og nå skrotede, forslag om å vurdere å bruke rundt 25 milliarder kroner «under streken» til å framstå som ansvarlig og moderat. Hovedessensen i kritikken mot å utrede å bruke penger under streken, altså finansiert av oljefondet, var ikke motstand mot å bruke disse pengene på det regjeringen foreslo - nytt regjeringskvartal og ny fregatt. Hovedessensen var at et brudd med handlingsregelen for bruk av oljepenger vil være å åpne slusene for ekstraordninær oljefinansiering av alle mulige gode formål. Det er en oppskrift på å tømme fondet, og utradere politikken som har sørget for Norges i særklasse gode forvaltning av overskuddet oljevirksomheten har sikret oss. Det vil være et ran av framtidige generasjoner.

Det skjønner Siv Jensen, og derfor ble hun også sittende da forslagsstiller Carl I. Hagen fikk stående applaus av resten av landsmøtet da vedtaket gikk igjennom. Hun fikk også sine to nestledere til å bli sittende. «Vi var bekymret for var å skape et inntrykk av noe vi kanskje ikke klarer å gjennomføre», forklarer Siv Jensen i en artikkel i Dagbladet.

Dette kommer aldri til å få gjennomslag i regjeringen. Det er hundre prosent symbolpolitikk, fra et parti som allerede ikke klarer å innfri på løftene de har gitt velgerne på dette området. Frp fører velgerne sine bak lyset.

Denne avisa skrev på lederplass lørdag at bompengeopprøret bør bekymre flere enn Frp. Utgiftene treffer flatt, og kan dermed bli urimelig høye for mange. Det har Frp bidratt til, ved å øke veibygging kraftig, og dermed bompenger. Likevel nekter partiet å utforske løsninger som kan møte problemet. Veiprising, som tar hensyn til geografi, utslippsnivå og kanskje også inntektsnivå, kan sterkt redusere urettferdigheten i dagens system. Etter helgas landsmøtet må landets finansminister isteden fronte et totalt useriøst overbud. Stakkars Siv.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.