LEDER

Bompenger:

Stakkars Siv

Landsmøtet så partilederens tilbud, og høynet med 99 800 millioner kroner. Frp's nye bompengevedtak er ett hundre prosent symbolpolitikk.

BOMPENGER: Carl I. Hagen ba om ordet på landsmøtet og fremmet et forslag om å betale ned all bompengegjeld i Norge og ta pengene rett fra oljefondet. Forslaget fikk stående applaus fra nesten hele landsmøtesalen. Men partileder og finansminister Siv Jensen ble sittende sammen med nestlederne Sylvi Listhaug og Terje Søviknes. Video: Jørgen Gilbrant Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Partileder og finansminister Siv Jensen kom til Frp's landsmøte med en rykende fersk lekkasje fra revidert nasjonalbudsjett: 200 millioner kroner til å rive bompengestasjoner. På Facebook fredag kveld la hun stolt ut en NRK-sak om pengebevilgningen, under teksten «Noe av det første vi gjorde da vi kom i regjering i 2013, var å rive bommer. Nå skal vi gjøre det igjen! Bra?» Søndag fikk hun svar av sine egne. Landsmøtet så partilederens tilbud, og høynet med 99 800 millioner kroner. Partiet har nå vedtatt at de vil bruke 100 milliarder kroner fra oljefondet til å slette gjelden fra alle eksisterende og planlagte bompengeprosjekter i landet.

Frp's nye bompengepolitikk får regjeringens massivt kritiserte, og nå skrotede, forslag om å vurdere å bruke rundt 25 milliarder kroner «under streken» til å framstå som ansvarlig og moderat. Hovedessensen i kritikken mot å utrede å bruke penger under streken, altså finansiert av oljefondet, var ikke motstand mot å bruke disse pengene på det regjeringen foreslo - nytt regjeringskvartal og ny fregatt. Hovedessensen var at et brudd med handlingsregelen for bruk av oljepenger vil være å åpne slusene for ekstraordninær oljefinansiering av alle mulige gode formål. Det er en oppskrift på å tømme fondet, og utradere politikken som har sørget for Norges i særklasse gode forvaltning av overskuddet oljevirksomheten har sikret oss. Det vil være et ran av framtidige generasjoner.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer