Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Valg i Storbritannia

Stakkars, utmattete briter, de fortjener bedre politiske ledere

Velgerne sa klart nei til Theresa Mays harde linje overfor EU.

MØRKE UTSIKTER: Etter en dårlig valgkamp må Theresa May se langt etter det mandatet hun ønsket seg. Istedet har valget skapt politisk kaos. FOTO: REUTERS/Darren Staples
MØRKE UTSIKTER: Etter en dårlig valgkamp må Theresa May se langt etter det mandatet hun ønsket seg. Istedet har valget skapt politisk kaos. FOTO: REUTERS/Darren Staples Vis mer
Meninger
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For andre gang på knapt ett år er britene kastet ut i en politisk krise. For andre gang må de konservative ta ansvaret for å ha satt partiets interesser foran landets, og det i en kritisk fase for Storbritannia, bare dager før Brexit-forhandlingene etter planen skal ta til. Statsminister Theresa May kan trolig takke et utdatert valgsystem og en omstridt opposisjonsleder for at velgerne ikke straffet henne hardere enn å ta fra de konservative flertallet.

Jeremy Corbyn gjorde mot alle odds en overraskende sterk valgkamp. Fremgangen for Labour er visstnok den største siden krigen. Det sier mye om hvor lavt nede Labour har vært de siste åra, men derfor står det respekt av en valgkamp som ser ut til å ha mobilisert særlig unge og nye velgere og samtidig samlet et dypt splittet parti, i hvert fall for nå. Corbyn la fram et populært manifest som appellerte til både unge urbane og middelklassen. Selv om manifestet blir omtalt som svært radikalt, satset han i valgkampen på tradisjonelle sosialdemokratiske velferdssaker som offentlig helsevesen og utdanning, to områder briter flest har merket de konservatives nedskjæringer og privatiseringsiver.

Brexit var i overraskende liten grad tema i et valg som angivelig ble utlyst for å gi Theresa May et klarere mandat i forhandlingene med EU. I stedet har valget skapt politisk kaos og en statsminister som fortsetter på nåde med støtte fra ultrakonservative nordirske unionister. Det er ingen god forhandlingssituasjon, verken for britene eller EU. Valget synes likevel å ha avvist Mays harde linje overfor EU, i den grad at noen omtaler det som «remain»-velgernes omkamp etter folkeavstemningen. De unge, som bidro sterkt til Labours framgang, er de mest positive til EU og frykter at utenforskapet vil ramme deres bevegelsesfrihet og studie- og jobbmuligheter i framtida. Corbyn har fremstått som mer pragmatisk og forsonlig enn den steile May som til og med har bedyret at det er bedre med ingen avtale enn en dårlig avtale.

Hva en mykere Brexit innebærer i praksis, er mer uvisst. Det er nok vel så mye retorikk som skiller. Theresa Mays svekkete posisjon i eget parti gir henne mindre handlingsrom og vil gi anti-EU-kreftene om mulig enda større makt. Det er ikke usannsynlig at hun også i overskuelig fremtid må kaste kortene. Det snakkes allerede om enda et nyvalg. Stakkars, utmattete briter, de fortjener bedre politiske ledere.

Hele Norges coronakart