Stål med stil

Steely Dan med Elvis Costello og Allen Toussaint som oppvarmere er ei konsertpakke som holder akkurat hva varedeklarasjonen lover.

Elvis Costello og Allen Toussaint feat. Steve Nieve Kledelig transatlantisk samarbeid. KONSERT: MOLDE (Dagbladet): Men det ble rått parti, for da turnékameratene traff Moldejazz i sol og solregn i går, møtte de først og fremst et Steely Dan-publikum. Og det lot seg ikke helt rive med av en sedvanlig hardtarbeidende, hesere-og-hesere-syngende Elvis Costello, til tross for at han sto der på scenen sammen med selveste Allen Toussaint (69), låtskriveren, arrangøren og produsenten som er uløselig knyttet til alt som har skjedd av rullende, bølgende New Orleans-funk og -r&b de siste 50 åra. Pluss mye mer.

Hitparade

Men ingen skal si at El & Al ikke prøvde. Backet av Elvis-musiker Steve Nieve og Toussaints Crescent City Horns, ei blåserrekke og et komp som ikke ga ved dørene, rullet de opp en parade av nyarrangerte Costello-hits som «Chelsea», «Watching The Detectives» og «Pump It Up», funklende Toussaint-originaler og stoff fra deres felles og ferske, post-Katrina-cd, «The River In Reverse». Toussaint ga også til beste et lynkurs i ulike pianostiler fra New Orleans, så virtuost at Fats Domino, Professor Longhair og Dr. John m fl. avtegnet seg på kveldshimmelen over Romsdal. Uten å si et eneste stygt ord om verken Elvis Costello eller Steely Dan var det møtet med denne sølvhårede mesteren som varmet denne anmelder mest.

Skuffet ikke

Men det var altså Steely Dan de fleste var kommet for å høre. Og Donald Fagen (melodika, el-piano, sang) og Walter Becker (el-gitar) skuffet neppe noen der de i spissen for sitt store ensemble, med den suverene gitaristen Jon Herington i spissen, gjenskapte perfeksjonen nær fullstendig i låter fra hele sin karriere.

Fusion-tight og jazzete i harmonikken, popmelodiøst og tekstsnodig drev settet framover, med «Peg», «Aja» og «Hey Nineteen» godt på plass blant de 15 låtene. Og selv om dette var Steely Dan-bekreftelsen for hengivne Steely Dan-fans, var det også suverent gjennomført musikerhåndverk.

For oss utenfor kjernemenigheten ble rett nok godteposen litt kjedelig til tider, men det står ikke til å nekte: Det er noe vidunderlig med å høre kjente klisjeer spilt av akkurat dem som fant dem opp. Becker & Fagen er stilskapere og sin egen målestokk, og målt mot den leverte de en solid konsert.

LES OGSÅ:

SPILTE I MOLDE: Steely Dan ble akkurat så bra som alle håpet. Foto: SCANPIX
SPILTE I MOLDE: Steely Dan ble akkurat så bra som alle håpet. Foto: SCANPIX Vis mer