ROSKILDE-RØVERE: En vennegjeng fra Norge har nesten uavbrutt vært på På Roskildefestivalen i 30 år. Fra venstre: Ronny Hagen (49), Reidar Dahl (49), Erik Asbjørnsen (47), Ståle Kofoed de Lange (50), Per Egil Roksvaag (49) og Tor-Henrik Andersen (49). Foto: Kristian Ridder-Nielsen/Dagbladet
ROSKILDE-RØVERE: En vennegjeng fra Norge har nesten uavbrutt vært på På Roskildefestivalen i 30 år. Fra venstre: Ronny Hagen (49), Reidar Dahl (49), Erik Asbjørnsen (47), Ståle Kofoed de Lange (50), Per Egil Roksvaag (49) og Tor-Henrik Andersen (49). Foto: Kristian Ridder-Nielsen/DagbladetVis mer

Ståle og gjengen har vært 30 år på Roskilde. Det er ett øyeblikk barna hans er veldig misunnelig på

Roskilde-veteranenes beste minner.

ROSKILDE (Dagbladet): Nordmenn er glade i å gå på festival - også i utlandet. Over 7000 nordmenn har kjøpt billett til årets Roskildefestival, som startet i går. Bare Danmark står for flere festivalgjengere.

Blant dem er Ståle De Lange Kofoed (50) og resten av den norske kompisgjengen. De feirer i år 30-årsjublieum på festivalen.

EM og Kurt

På spørsmål om hva som er høydepunktet i minnebanken, kommer svaret kontant:

DEBUTEN: Her er Ståle De Lange Kofoed (til venstre) på Roskildefestivalen i 1986, for første gang. Foto: Privat
DEBUTEN: Her er Ståle De Lange Kofoed (til venstre) på Roskildefestivalen i 1986, for første gang. Foto: Privat Vis mer

- Høydepunktet er å ha sett Nirvana live i 1992, forteller Kofoed, og legger til:

- Det som var kult, var at det var det året Danmark vant EM i fotball. De viste kampene på storskjerm på festivalen. Hele plassen ristet da Danmark gikk av med seieren. Etterpå gikk vi bort på Orange scene for å se Kurt Cobain. Så kommer han på scena, litt sånn sløv, og sier: "So, congratulations. I heard you won some kind of contest". Og så guffa de på. I ettertid sies det vel at det ikke var en spesielt bra konsert, men ungene mine er skikkelig misunnelige.

Av andre høydepunkter nevner han Iggy Pop, og The Pretenders under Roskilde-debuten hans i 1986.

I KJENT STIL: Kompisgjengen på Roskilde-fest. Foto: Privat
I KJENT STIL: Kompisgjengen på Roskilde-fest. Foto: Privat Vis mer

- Det har vært en del norske favorittøyeblikk også. DumDum Boys i 1988 og Raga Rockers i 1999. Raga spilte midt på natta, med hele teltet stappfult av nordmenn. Da klokka var halv fem, og de måtte gi seg, sto hele teltet og ropte navnet deres. Av nyere norske ting, var Röyksopp med Robyn også veldig bra for noen år siden, sier Kofoed.

FAVORITTEN: Nirvanas konsert på Roskildefestivalen. Her er Kurt Cobain på scenen under Kalvøyafestivalen samme år. Foto: Agnete Brun / SCANPIX
FAVORITTEN: Nirvanas konsert på Roskildefestivalen. Her er Kurt Cobain på scenen under Kalvøyafestivalen samme år. Foto: Agnete Brun / SCANPIX Vis mer

Tragedien

I løpet av tre tiår på festival har det også vært noen nedturer. De fleste er knyttet til dårlig vær, men Kofoed holder selvfølgelig Pearl Jam-tragedien i 2000 som det verste minnet. Ni festivalgjengere ble trampet ihjel under konserten med det amerikanske grunge-bandet.

- Jeg sto vel 40 meter fra scenen og registrere ikke hva som foregikk der framme. Man hadde ikke sjans å få oversikt. Da trodde jeg alt var ødelagt, at Roskildefestivalen var ødelagt for alltid.

Selv om gjengen har passert 50 år, har de ingen planer om å pensjonere gutteturene. Det skal bli flere runde jubiléer.

- Jeg ser ingen grunn til å slutte. Vi har jo tidligere ledd av at vi skulle være her da vi fylte femti. Men, ja, det er vi. Alle har gått gjennom småbarnsfaser, og det er to av disse 30 årene jeg ikke har fått vært med, men vi har vært kompromissløse på at dette er en tur vi skal på, sier Kofoed.

- Du må få med at det er dette som holder oss unge.