Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

KOMMENTARER

Stalin i forvirringens tid

Opprørerne i Øst-Ukraina lever i forvirringens tid. Det vet vi blant annet på grunn av den ferske nobelprisvinneren i litteratur, Svetlana Aleksijevitsj.

KULT MED STALIN: Det har oppstått en Stalin-kult i opprørsland i Øst-Ukraina. Vi er vitne til et åndelig og ideologisk kaos i forvirringens tid. Foto: AFP/Scanpix
KULT MED STALIN: Det har oppstått en Stalin-kult i opprørsland i Øst-Ukraina. Vi er vitne til et åndelig og ideologisk kaos i forvirringens tid. Foto: AFP/Scanpix Vis mer
Kommentar

INTERN KOMMENTAR: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I HELGA DUKKET det opp store portretter av Stalin på reklame-tavlene i sentrum av Donetsk by. Byen er sentrum for de pro-russiske opprørerne som har tatt kontroll over deler av Donetsk og Lugansk fylker i Øst-Ukraina. Men hvordan kan det ha seg at mannen som drepte rundt 20 millioner mennesker i målrettede sult-kampanjer, som hadde måltall i million-klassen for henrettelsen av som oftest innbilte fiender, og som sendte millioner til Gulag, der mange døde av sult og utmattelse, dyrkes blant opprørerne i Øst-Ukraina? Er de dumme? Er de historieløse? Hva skyldes deres åndelige og ideologiske forvirring?

OPPRØRSLEDER i Donetsk, Alexandr Zakharsjenko (39), som trolig må ha godkjent at store portretter av Stalin nå preger Donetsk sentrum, har sagt dette om Sovjetunionens sammenbrudd:
- Sovjetunionen var et stort land, og det var en stor feil at det ble ødelagt av CIA og andre etterretningstjenester. Europa og andre land var stive av skrekk for oss.
Uttalelsen rommer det meste. For det første sovjetnostalgien. For det andre paranoiaen, med påstanden om at det var CIA som ødela Sovjetunionen. For det tredje stoltheten over at resten av verden var stive av skrekk for det sterke landet.

HVORFOR og hvordan ble nostalgien, paranoiaen, og gleden over å skremme livet av alle andre, skapt? Slik Svetlana Aleksijevitsj forklarer i sine bøker ble slike holdninger skapt i det ideologiske vakuumet som oppsto da Sovjetunionen kollapset. Sikre arbeidsplasser forsvant, ideologien om markedsøkonomi ble til banditt-kapitalisme der noen styrtrike oligarker stjal det som hadde vært statens eiendommer, og mange mennesker sto og var forvirrede vitner til verdier, moral og autoritet som ble snudd på hodet.

INGEN STEDER i det tidligere Sovjetunionen var dette riktigere enn i Donbass, som er Donetsk og Lugansk fylker i Øst-Ukraina. Det er kullet og stålet som er Donbass. Dette var motoren - ved siden av terroren og tvangen - i Stalins på alle måter voldsomme industrireising. Donbass var aldri egentlig ukrainsk, og heller aldri veldig russisk. Men det ble veldig sovjetisk. Her ble arbeiderne heltene i den sovjetiske fortellingen om seg selv. Men da Sovjetunionen kollapset ble mange av gruvene stengt, de som fortsatt jobbet fikk ofte ikke lønn, og heltene i den sovjetiske fortellingen om seg selv dro til Moskva, og satte seg på Den røde plass i Moskva i protest. Uten at det heller hjalp.

SLIK SKILDRER Aleksijevitsj denne tida i romanen «Slutten for det røde mennesket. Tiden second hand», utgitt på norsk på Kagge forlag:
- Alle verdier brøt sammen, unntatt livets verdi, livet i seg selv. Nå var det nye drømmer: bygge hus, kjøpe en bra bil, plante en stikkelsbærbusk... Friheten viste seg å være en rehabilitering av den småborgerligheten som vanligvis hadde vært undertrykt i det russiske liv. En frihet diktert av Hans Majestet Markedet. Av mørkets fyrste. Av begjærets og instinktenes mørke.

FOR MANGE ble svaret på denne ukjente nye verden nostalgi, paranoia, og drømmen om på ny å bli sterk. Til sammen er dette andre ord for Stalin. Det pro-russiske opprøret i Øst-Ukraina er det mest ytterliggående svaret på den åndelige og ideologiske tomheten Sovjetunionens kollaps var for mange mennesker.

I DONBASS kunne derfor en mann som Igor Girkin - som tok navnet Strelkov, skytteren, som sitt krigernavn - bli en lederskikkelse. Han er russiske statsborger, og med sine menn holdt han byen Slavjansk i Donetsk i sitt jerngrep noen måneder sommeren 2014. Strelkov var uttalt monarkist og russisk nasjonalist, men han hadde også sitt eget torturkkammer, og henrettet småtjuver etter Stalins unntakslover fra 2. verdenskrig. Og fra en konto i hans navn ble det lagt ut en skryte-tekst om at det var skutt ned et fly over Øst-Ukraina på Russlands og Ukrainas svar på Facebook, Vkontaktje, før meldingen ble fjernet da det ble klart at flyet som var skutt ned var passasjerflyet fra Malaysia Airlines, med 298 mennesker ombord. På ideologisk virtoust vis kombinerte Strelkov terror med monarkisme, sterkt religiøsitet, fanatisk nasjonalisme og stalinisme.

VI HAR ALTSÅ kommet til forvirringens tid, som Svetlana Aleksijevitsj beskrev det for meg i en samtale for et år siden. Smutnoje vremja på russisk var da Russland var som svakest, invadert av polakker og litauere - altså katolikker - på 1600-tallet. Falske prinser og uår herjet landet. Ikke så ulikt det som nå finner sted i den pro-russisk kontrollerte delen av Øst-Ukraina. Nå også i Stalins navn.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!