KOMMENTARER

Stalin peker nese til verden fra sin grav

Museum om Stalins terror er gjort om til museum om hans store seier.

BARE MORO? Den sovjetiske diktatoren Josef Stalin. Nå er et museum om Stalins terror i byen Perm i Vest-Sibir gjort om til et museum om Stalins triumf under 2. verdenskrig. Foto: Det statlige russiske film og fotoarkivet/Scanpix
BARE MORO? Den sovjetiske diktatoren Josef Stalin. Nå er et museum om Stalins terror i byen Perm i Vest-Sibir gjort om til et museum om Stalins triumf under 2. verdenskrig. Foto: Det statlige russiske film og fotoarkivet/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

DET ER EN OMSKRIVING av historien med store bokstaver vi er vitne til i byen Perm i Vest-Sibir. Der det i sovjetperioden var en konsentrasjonsleir for blant annet politiske fanger, ble det i 1995 åpnet et museum som viste den politiske undertrykkelsen i sovjet-tida. Det museet er nå stengt etter sterkt press fra lokale myndigheter, og 9. juli ble det i stedet åpnet et museum som viser fangenes bidrag til produksjonen av tømmer, og tømmerets betydning for seieren over Hitler-Tyskland under 2. verdenskrig. Det ble brukt til blant annet å lage skyttergraver.

DET VAR menneskerettighetsorganisasjonen Memorial som sto bak museet som viste virkeligheten til fangene som ble sendt på tvangsarbeid i Gulag-systemet. Organisasjonen ble startet av fredsprisvinner Andrej Sakharov i 1992. Den viktigste oppgaven fra starten av var å dokumentere Stalin-tidas forbrytelser. Lik ble gravd opp fra massegraver, der eldre mennesker ofte husket hvor massehenretttelsene fant sted, og dokumenter ble gravd fram fra arkivene. De bekreftet historiene om Stalin-tidas terror som hadde vært kjent i Vesten, og delvis kjent i Sovjetunionen etter partisjef Nikita Khrustsjovs tale til den 20. partikongress i 1956, der han snakket om Stalin-tidas forbrytelser til en rystet forsamling av landets ledende kadre.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.