Stalin synger svenske drikkeviser, og Truman blir dritings

Forrest Gump som hundreåring i ny bok.

ANMELDELSE: Han redder general Franco, riktignok etter først å ha plassert en bombe for å drepe ham. Han avverger et attentat mot Churchill, og gir Oppenheimer den endelige løsningen på formelen for atombomben.

Han redder livet til kona til Mao, lunsjer med president Truman og synger svenske drikkeviser med Stalin før han råder despoten til å barbere av seg barten. 

Og jammen klarer han ikke også å skremme vettet av guttungen Kim Il Sung også.

Sprengstoffekspert
Mannen heter Allan Karlsson, født i 1905 på et torp i Sörmland i Sverige. Allans far var sosialist og agitator. Han endte sitt liv under den russiske revolusjon, etter først å ha skiftet side tre ganger. Farens ideologisk forvirrede begeistring gjør tilsynelatende enfoldige Allan immun mot enhver ideologi. 

Stalin synger svenske drikkeviser, og Truman blir dritings

Allan blir sprengstoffekspert, så god at han sprenger grosserer Gustavssons bil i luften. Han får et fem års opphold på rasebiolog Lundborgs klinikk, som like godt tvangssteriliserer oppviglerens sønn.

Da Allan kommer ut starter de mange tilfeldigheter som gjør at den enfoldige sprengstoffeksperten kommer til å havne i sentrum av de største begivenhetene i forrige århundre.

Den Forrest Gump-aktige «Hundreåringen» er den tidligere svenske journalisten Jonas Jonassons debutroman. Boka, som er blitt et fenomen i Sverige, er nå landets mestselgende bok og planlegges filmatisert
.

Tilt ross for at den høres våsete ut — og den er nokså våsete — så er den utrolig sjarmerende, fortalt med et lystig enfold, og med så mange fortellinger i fortellingen at du blir oppslukt.  

Narkopenger og stormannsgalskap
Egentlig er det to parallelle historier. Nåtidshistorien er fra 2005. Allan skal feire hundreårsdagen sin, men rømmer fra gamlehjemmet han er plassert på — etter nok en sprengstoffulykke.

Han tøfler ned til jernbanestasjonen, stjeler nokså tilfeldig med seg en koffert som viser seg å inneholde femti millioner narkotikakroner. Han setter seg på bussen, møter småskurken Julius, en skjønn kvinne med en elefant, samt noen andre selsomme skjebner. Sammen er de på flukt fra et ineffektivt stormannsgalt svensk politi, og noen skurker som får en ubarmhjertig skjebne.   

Det rene soap altså. Samtidig er det — på sin høyst skakke og fantasifulle måte — en fantastisk reise gjennom forrige århundre
.

Jonas Jonassen er intelligent, vittig og systemkritisk, der han harver over alt fra fjollete politifolk, rasehygienikere og despoters ideologiske paranoia. I en bok som gir håp om at alle har en fremtid, også hundreåringer.