Stalin synger svenske drikkeviser, og Truman blir dritings

Forrest Gump som hundreåring i ny bok.

Stalin synger svenske drikkeviser, og Truman blir dritings
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: Han redder general Franco, riktignok etter først å ha plassert en bombe for å drepe ham. Han avverger et attentat mot Churchill, og gir Oppenheimer den endelige løsningen på formelen for atombomben.

Han redder livet til kona til Mao, lunsjer med president Truman og synger svenske drikkeviser med Stalin før han råder despoten til å barbere av seg barten. 

Og jammen klarer han ikke også å skremme vettet av guttungen Kim Il Sung også.

Sprengstoffekspert Mannen heter Allan Karlsson, født i 1905 på et torp i Sörmland i Sverige. Allans far var sosialist og agitator. Han endte sitt liv under den russiske revolusjon, etter først å ha skiftet side tre ganger. Farens ideologisk forvirrede begeistring gjør tilsynelatende enfoldige Allan immun mot enhver ideologi. 

Allan blir sprengstoffekspert, så god at han sprenger grosserer Gustavssons bil i luften. Han får et fem års opphold på rasebiolog Lundborgs klinikk, som like godt tvangssteriliserer oppviglerens sønn.

Da Allan kommer ut starter de mange tilfeldigheter som gjør at den enfoldige sprengstoffeksperten kommer til å havne i sentrum av de største begivenhetene i forrige århundre. Den Forrest Gump-aktige «Hundreåringen» er den tidligere svenske journalisten Jonas Jonassons debutroman. Boka, som er blitt et fenomen i Sverige, er nå landets mestselgende bok og planlegges filmatisert.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer