Stalins hemmelighet

«Føler du kamerat Stalins makt, selv fra graven...?» Så spørres det i Robert Harris' nye thriller, hvor en britisk historieprofessor avdekker en farlig hemmelighet fra Josef Stalins dager.

I det post-kommunistiske Russland åpnes hemmelige arkiver for forskere. En av dem er den litt lurvete historikeren Christopher «Fluke» Kelso, som kommer til Moskva for å delta på et symposium. Der kommer han i kontakt med gamle Papu Rapava, som tidligere var livvakt for Lavrentij Beria, politbyråmedlem og allmektige Josef Stalins kanskje nærmeste støttespiller.

Stalins notatbok

En kveld for mange år siden måtte Papu i all hast kjøre Beria til diktatorens datsja utenfor Moskva. Der finner de Stalin liggende, rammet av slag og ute av stand til å røre seg. Beria tvinger Papu til å finne en nøkkel som Stalin bærer på seg, nøkkelen til en safe hvor hans hemmelige notatbok ligger.

Etter Berias fall havner Papu i unåde, og blir sendt til Sibir i 15 år. Men han har ikke fortalt hvor Beria gravde ned Stalins mystiske notatbok. Innholdet i den er det mange som er ute etter - også farligere folk enn historikere.

Kunnskapsrik

Robert Harris har tidligere briljert med sine kunnskaper om Det tredje rike i «Fedreland» og britiske kodeknekkere i «Enigma», og viser nå hva han vet om både det gamle Sovjet og det nye Russland. Og om du ikke akkurat føler kamerat Stalins makt, så vekker Harris gamlingen til live med sine beskrivelser fra Kreml de siste årene Stalin levde.

Men «Engelen i Arkhangelsk» er også en thriller fra dagens Russland. Handlingen starter i Moskva, og flytter seg til kalde og utrivelige Arkhangelsk. Der havner Kelso og hans slitsomme reisefølge R.J. O'Brien, reporter fra en stor amerikansk tv-kanal, på leting etter notatbokas hemmelighet. I hælene har de både gammel-kommunister og folk fra den nye makteliten. Hva Stalins hemmelighet er, skal jeg ikke røpe her, men bare konstatere at Harris har skrevet en thriller som holder til siste side.