Stålmannen

Et viktig band som har mer å gå på.

KONSERT: Det var en årgangstrio som åpnet årets Norwegian Wood-festival i Frognerbade. En mild ettermiddagssol lå lavt over scenen da sanger og gitarist J Mascis kickstartet Dinosaur Jr i gang.

Akademisk time

Med stålgrått hår viftende til alle sider slynget J Mascis melodiøs fuzzforvridd alternativrock ut over publikum.

I en kort, men effektiv time ga de middelaldrende rockerne publikum en gjennomgang av bandets musikalske univers.

Mange av de 7000 som hadde kjøpt billett var ikke engang på plass da Mascis og Co dro i gang. Og du skal nok være litt mer interessert enn gjennomsnittet for å kjenne til dem – og den innflytelse trioen hadde på utviklingen av alternativrock.

Sånn sett var det en fin akademisk time før Foo Fighters avsluttet torsdagskvelden.

For tre år siden kom originalbesetningen – Lou Barlow, Murph og Mascis – fra tidlig 80-tall sammen igjen, og det viste seg å være vitaliserende for Mascis. Med albumet «Beyond» (2007) fikk Dinosaur Jr tilbake gnisten, og serverte en utgivelse på høyde med klassikeren «You’re Living All Over Me» fra 1987.

Kunne gitt mer

Det er ikke vanskelig å høre at Neil Young svever som en ånd over Dinosaur Jr. s låter. I likhet med band som Hüsker Dü, Pixies, Replacements tar Mascis den gode melodien som utgangspunkt for låtene, men skitner til med fuzz. Det er en styggvakker skjørhet over bandets musikk.

Lyden var ikke den beste i går, selv om den var noe mer balansert nærmere scenen. Gitaren og høyfrekvente toner dominerte lydbildet, mens basstromma og bassgitartone var for lave.

Også den musikalske innsatsen kunne vært bedre.

Bandet prøver ikke engang å fri til publikum. De introduserer knapt låtene, og virker helt uaffektert av publikum. Dermed kan man heller ikke vente å få et tent og oppstemt publikum.

Men det overlot gutta til Foo Fighters, som Dagbladet anmeldte i gårsdagens avis da Dave Grohl og Co spilte i Bergen. Derfor ingen anmeldelse av Foo Fighters i dag.