Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Stalsberg & Ambjørnsen avslørt som mystisk thrillerpoesipar

Lenin & McCarthy vil lese opp på Krimfestivalen.

NY SJANGER: Ingvar Ambjørnsen har så vidt skrevet dikt før, men "Postkort fra kirkegården" blir hans debut som thrillerlyriker. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
NY SJANGER: Ingvar Ambjørnsen har så vidt skrevet dikt før, men "Postkort fra kirkegården" blir hans debut som thrillerlyriker. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ingvar Ambjørnsen og Tom Stalsberg er forfatterne bak pseudonymet Lenin & McCarthy. De utgir i disse dager sin første samling, "Postkort fra kirkegården", et eksempel på det de selv betrakter som thrillerlyrikk.

Boka vil seinere denne uka bli presentert på Krimfestivalen i Oslo. Forfatterne vil torsdag kveld lese opp så langt boka rekker. Ambjørnsen er rapportert på vei over Nordsjøen.

Dikt i skuffen
"Postkort fra kirkegården" er tynn, men blodstenkt. Stalsberg tok i vinter initiativ til samarbeidet. Han fant noen krimdikt i skuffen som viste seg å være skrevet av ham selv. Han tok av en eller annen grunn kontakt med Ambjørnsen. Det var full klaff. Han hadde også noen utkast til kriminell lyrikk liggende.

Ut fra dette skjelettet satte de to sammen en samling på 15 dikt, som nå utgis som det man kaller en diktsingel.

  Sjelden bok
Stalsberg er den mest drevne lyrikeren av de to. Han har nettopp utgitt sin femte samling, "all right, himmelen".

Ambjørnsen har ikke utgitt dikt siden han lagde underground-boka "Pepsikyss" (1976), en stensilert bladfille han solgte på gata. Det var ikke så vellykket. Mesteparten av opplaget ble brent. Boka regnes i dag for å være en av Norges mest sjeldne, verdt beløp de fleste norske lyrikere bare kan drømme om i sine villeste forbryterfantasier.

I 2010 utga Ambjørnsen for øvrig kortere, diktaktige tekster på nettsida www.vrangtekst.com, sammen med fotografen Tine Poppe. Muligens har han vært på vei inn i poesien igjen. Noe som nå slår ut i full blomst, riktignok en plante av det kjøttetende slaget.

Sydd med piggtråd
Boka ble sendt inn til forlaget 12. februar. Under en måned seinere blir den sluppet løs fra soning og sendt ut til folket. I forordet til "postkort fra kirkegården" heter det at forfatterne har "med overlegg rappet, sneket, stjålet, jugd og tatt seg til rette fra et vell av tekstene til norske og internasjonale krimforfattere.

Det hele er sydd sammen med piggtråd og en smule nestekjærlighet."

Hva er thrillerlyrikk? Vi må vel kunne fastslå at sjangeren defineres gjennom praksis. Her er et par eksempler, et fra hver av de to litterære detektivene. Leseren må selv gjette hvem som er Lenin og hvem som er McCarthy.

Her er det første:

"Hammer er genialt.
Sag også.
Et par skrutrekkere, hansker og et nedlagt fabrikkanlegg.  

Politiet lever sine dager med kløkt og ukløkt.  

Jeg er godt likt av alle, jeg er arkitekten som murer mennesker inn i hus, kontorvegger og hytter. Du er en gudegave sier de, du får alt du tar i til å være så naturlig, så menneskelig. De vet jo ikke at de har helt rett. At luften de puster inn kommer fra mennesker som er savnet, mennesker som noen sørger over, mennesker som noen elsket over alt på jorden, mennesker som hadde sin fulle rette til å få leve, mennesker som jeg måtte benytte meg av for å kunne leve ut drømmen min om å være Gud. Moralsk forkastelig selvsagt, men ingen kommer til å få vite at det var jeg, arkitekten og mureren som sørget for å rive ned for å bygge opp noe vakkert. Slik må det være.

hammer er genialt.
sag også
Et par skrutrekkere, hansker og et nedlagt fabrikkanlegg."

Og her følger "Tre retter":

"Klokken var nærmere fem om morgenen
Realitetene slo inn over strendene
bare en nedbrutt jentunge
i begynnelsen av førtiårene
glemsel stuet vekk i ydmykelse
et tre retters gravgilde
uten lik
Han kysset henne lett på pannen
og svelget nøkkelen til håndjernet
ny dag
nye muligheter
ingen kan stoppe oss nå"

DREVEN POET: Tom Stalsberg har nylig utgitt sin femte diktsamling, "all right, himmelen". Men han gir seg ikke, nå kommer han med verselinjer av det sønderskutte og blodstenkte slaget. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
DREVEN POET: Tom Stalsberg har nylig utgitt sin femte diktsamling, "all right, himmelen". Men han gir seg ikke, nå kommer han med verselinjer av det sønderskutte og blodstenkte slaget. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!