Stammet seg lam under filminnspilling

Nervene i Colin Firths venstrehånd kom i klem.

KONGE MED TALEFEIL: Colin Firth spiller kong George VI i det historiske dramaet «The King's Speech». Men innspillingene gikk ikke så rolig for seg som man kanskje skulle trodd.  EPA/PAUL BUCK
KONGE MED TALEFEIL: Colin Firth spiller kong George VI i det historiske dramaet «The King's Speech». Men innspillingene gikk ikke så rolig for seg som man kanskje skulle trodd. EPA/PAUL BUCKVis mer

(Dagbladet): Da skuespiller Colin Firth sa ja til å spille den stammende kongen George VI i det kritikerroste dramaet «The King's Speech», hadde han nok ikke regnet med at den i utgangspunktet så dialogdrevne filmen skulle by på noe særlig action.

Der tok han feil.

I et intervju med den britiske stammeforeninga BSA, British Stammering Association, forteller han om smertefulle innspillingsdager.

- Jeg kan ikke forestille meg hvordan det er å leve med stamming hver dag. Jeg ble lam i venstrearmen under innspillingene - spesielt om jeg hadde lange taler hvor jeg skulle stamme. En nerve må ha kommet i klem og jeg hadde lammelser i 3-4 dager i strekk, sier Firth.

Ble advart Han forteller at skuespillerkollega Derek Jacobi advarte ham om at stemmen hans kom til å endre seg etter innspillingen på grunn av den påtatte stammingen.

- Han sa: «Det kommer til å påvirke måten du snakker på i ei god tid fremover, men slapp av, når du er ferdig med jobben, og det har gått ei stund, så vil alt bli normalt igjen».

Golden Globe-nominert Det historiske kongedramaet har norgespremiere den 11. februar, men har allerede hanket inn flere internasjonale filmpriser. Under Golden Globe-utdelingen den 16. januar er «The King's Speech» nominert til sju priser, blant annet for Colin Firths hovedrolletolkning.

Firth forteller i intervjuet at han selv slet med stemmen da han var ung.

- Jeg hadde stemmeproglemer da jeg var i 20-årene. Det var ikke stamming, men en skade på stemmebåndet som måtte opereres. Jeg klarte ikke å snakke klart nok og klarte ikke gjøre meg bra nok forstått. Det gjorde noe med identiteten min, sier Firth.