Stand Up for hele verden

Under årets Stand Up Festival skal 80 komikere underholde over 7000 gjester. Nå har de internasjonale ambisjoner.

De neste to dagene samles den norske komikereliten i Oslo for å underholde over 7000 publikummere. Festivalen, som stadig blir større og mer populær, har fått internasjonale ambisjoner.

- Vi har ambisjoner om å bli en av de store internasjonalt kjente festivalene og håper etter hvert å måle oss med de to store festivalene Edinburgh og Melbourne. Vi ønsker også å utvide festivalen til flere norske byer, sier festivalsjef Elina Krantz.

Frekke utlendinger

Første skritt mot et mer internasjonalt image er årets satsing på utenlandske komikere.

- De norske er mer forsiktige både med hvem og hva de tuller med, og i hvordan de behandler publikum. I utlandet er det vanlig å «hekle» med publikum, det er mer interaksjon mellom komiker og publikum i salen. Komikeren kan gjøre narr av tilskuerne, samtidig som mange publikummere står opp, avbryter, saboterer og skjeller ut komikeren, sier Krantz.

På TV2

Også i år skal TV2 filme standup-komikerne og kanalen sender om lag en times høydepunkter til høsten.

- Vi skal teipe fra flere av showene. Festivalen er et sted der nye talenter får vise seg fram, og vi har svært gode erfaringer fra i fjor, sier programdirektør Nils Ketil Andresen i TV2. Det har lenge vært stor gjennomtrekk mellom standup-scenen og TV-skjermen.

- Standup-komikere fungerer bra på TV fordi de skriver tekstene sine selv og er scenevante. Samtidig som et kjent TV-fjes nesten har blitt et must for å kunne selge store standup-show, sier Elina Krantz.

LATTERLIG POPULÆRE: Standup-komikerne skal opptre på 25 scener i Oslo fram til lørdag. Her varmer Janne Rønningen opp under gårsdagens lukkede førpremiere.