Stand-up Peer Gynt

Fenomenet Thomas Giertsen kan kanskje forstås dersom man blar i den nye boka han gir ut «...likevel levende...». Der er det 26 - tjueseks - bilder av Thomas Giertsen før Giertsens tekst begynner. På tre av dem ser han seg for sikkerhets skyld i speilet. Det er lett å le av Thomas Giertsen. Han er morsom. Mer uvanlig er han også pen - mannlige narrer og komikere er helst litt fyldige. Aparte fysiske avvik er heller ikke av veien. Tenk bare på Mr. Bean eller det treleddete fyrtårnet John Cleese. Slikt ufarliggjør komikerne, sier teoretikerne, slik at vi kan le av dem uten å føle oss truet.

  • Men nå ler landet av en en skarptunget fyr med fløteøyne fra, av alle steder, Ullern. Det er mot normalt. Et komisk sexsymbol - det er en nyvinning i medielandskapet.

Dersom komikere trenger å være ufarlige for å være trygge å le av, er det et interessant spørsmål på hvilken måte Thomas Giertsen ufarliggjør seg. Bortsett da fra å spøke med sin status som callboy-groupie for kvinnelige popstjerner.

  • Giertsen står som en representant for den nye humoren, hvis viktigste fellestrekk er at den finnes i like mange varianter som det finnes utøvere. Men det finnes ett annet fellestrekk: Den er frikoblet. Den har lite med samfunnet å gjøre annet enn som råvare. Og den råvaren Giertsen med flere bruker, skal først filtreres gjennom media. Dette er TV på TV om TV for TV, morsomst fordi det er i eteren eller live, aldri helt kan fanges: «Sa han det jeg tror han sa???» På trykk blir humoren flatere, innholdet mer bastant. Trykksverte er virkelig. Man kan bli skitten på fingrene.
  • Det er ikke virkelige personer Giertsen harselerer med - det er mediebilder av dem. Da teller det ikke, for det er ikke på «virkelig». Men med talkshow blir det vanskeligere: Gjester i et TV-studio kan bli plagsomt virkelige, når man har invitert som vert. Hos Silje Stang var Giertsen frekk gjest. Nå er det han som skal holde fest.

Men det skjer i en eter der det ikke finnes mening lenger, bare speiling. Skulle det finnes noe som er for alvorlig til å spøke med for Thomas Giertsen, måtte det være honoraret hans. Og hvis Thomas Giertsen først skal se lenger enn navlen, snakker han gjerne om tissen sin. Eller andres.

  • Er det morsomt? Ja. Men har det noe med saken å gjøre? Nei. Den nye tv-humoren har aldri noe med «saken» å gjøre. Den er bare TV, med trykk på bare. Det nye humoren er det norskeste av alt: Humor som er seg selv nok. Bare le og glem.