Standarder for alle

USYNLIG MAKT: Informasjonssamfunnet formes ikke av hippe pratmakere, men av grå ingeniører.

PASSIVE KONSUMENTER: Hvis du virkelig vil bidra til samfunnsendring, må du designe framtidas kommunikasjonsstandard selv, mener kronikkforfatteren. Han vil ha en bred samfunnsdebatt om teknologi. Foto: AFP/Scanpix
PASSIVE KONSUMENTER: Hvis du virkelig vil bidra til samfunnsendring, må du designe framtidas kommunikasjonsstandard selv, mener kronikkforfatteren. Han vil ha en bred samfunnsdebatt om teknologi. Foto: AFP/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

«DEN SOM SETTER STANDARDEN, har makten.» Merkelig nok har denne posisjonen få tilhengere. Vi foretrekker å tro at opinionsledere kontrollerer den politiske agendaen. Det er fristende å tro at det er innhold, ikke form, som preger livene våre. Standardhøyden på et pc-bord er 72 cm. Men hvem bryr seg om det? Handler det ikke om kvaliteten på arbeidet som kommer ut av pc-en? En bokstavtype som er god for øynene i en roman er fint nok, men det som virkelig teller er om forfatteren er i stand til å underholde oss.

I mange år har filosofer sådd tvil om denne vanlige identifikasjonen med mening. Hvis vi vil forstå det komplekse, teknologiske samfunnet som omgir oss, må vi være oppmerksomme på strukturene som omgir oss, fra industrinormer og bygningsreguleringer til programvare og internettprotokoller. Hvis vi ønsker et annet samfunn med større grad av likhet og bedre form, er det ikke nok å tenke annerledes: Rammeverket for tenkingen må også endres. Hvis du virkelig vil bidra til endring, må du designe framtidas kommunikasjonsstandard selv.

Dette er standardens politikk: De som kan bestemme rammene for form, bestemmer mer enn noen hva morgendagens kultur skal være.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer