Standup for Afrika

Norske komikere med standup-galla mot fattigdom.

Gjennom den storslagne gallaforestillingen Standup Aid i kveld håper norske standup-komikere å reise hele 100.000 kroner til Ynghild Solholms arbeid for fattige i Zimbabwe.

- Det blir et «best of»-show, der hver komiker får ti minutter. Tempoet blir høyt, og poengene kommer tett. Dette bør du ikke gå glipp av, mener konferansier (og komiker) Christer Torjussen.

Saken som han og kremen av norske standup-komikere spanderer søndagskvelden på - og som de håper skal gi fullt hus på Latter i kveld - er svært god. Og kan gi inntekter på over 100.000 kroner. I så fall må Latter fylles og 450 mennesker løse billett. Og komikerne tror det blir fullt.

Elina Krantz og Standup Norge åpner dørene og stiller med personale - vederlagsfritt - for den spesielle anledningen.

- Pengene kommer frem

Sabona, samarbeidspartneren til komikerne, er en liten norsk hjelpeorganisasjon som jobber på grasrotnivå i Zimbabwe Som er et av Afrikas mest inflasjons- og sykdomsherjede land.

- Det er bare fint at Sabona er en liten organisasjon. Med Ynghild og Sabona vet vi at pengene kommer fram, sier Sigrid Bonde Tusvik, eneste jente i kveldens show.

- Jeg stiller opp fordi jeg er blitt spurt - og fordi dette er en god sak, sier Åsleik Engmark.

Artikkelen fortsetter under annonsen

KLARE FOR KOMI-GALLA: Ynghild Solholm (tre fra venstre) i hjelpeorganisasjonen Sabona utenfor Latter på Aker brygge i Oslo, sammen med fem av de sju komikerne som opptrer gratis i morgen kveld. Fra venstre konferansier Christer Torjussen, Gustav Nilsen, Ynghild Solholm i Sabona, Åsleik Engmark Ørjan Burøe (delvis skjult) og Sigrid Bonde Tusvik. Foto: Lars Eivind Bones
KLARE FOR KOMI-GALLA: Ynghild Solholm (tre fra venstre) i hjelpeorganisasjonen Sabona utenfor Latter på Aker brygge i Oslo, sammen med fem av de sju komikerne som opptrer gratis i morgen kveld. Fra venstre konferansier Christer Torjussen, Gustav Nilsen, Ynghild Solholm i Sabona, Åsleik Engmark Ørjan Burøe (delvis skjult) og Sigrid Bonde Tusvik. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer

Ikke bare tullball

Årets utave av Standup Aid - det tredje i rekken, det første i storstua på Latter - byr på Åsleik Engmark, Ørjan Burøe, Sigrid Bonde Tusvik, Jon Schau, Jonas Rønning og parodikongen Gustav Nilsen.

- Jeg er blitt spurt om å delta før også, men da passet det ikke. Nå bare gleder jeg meg, melder Nilsen. Som, litt motvillig, bekrefter at han har gjort lignende gratisarbeid for Unicef og Redd Barna.

Standup Aid-general Christer Torjussen sier at han og kollegene er glade for å kunne hjelpe:

- Vi etablerte komikere opplever høy etterspørsel for tida. Vi tjener bra på events for næringslivet, i tillegg til at vi turnerer mye. Så det er godt å få gitt noe igjen. Livet skal ikke bare være tullball og moro.

Ynghild Solholm i Sabona er svært takknemlig for hjelpen:

- Flere av våre prosjekter blir finansiert gjennom Standup Aid. Så denne galllakvelden som komikerne gjør for oss, er ekstremt viktig.

Latter og gråt

Standup for Afrika

Ørjan Burøe synes det er stas å få gitt noe tilbake til Ynghild og Sabona:

- Ynghild dro helt aleine ned til Zimbabwe. Det hun har fått til på få år, er fantastisk. Jeg liker å vite hva pengene går til når jeg stiller opp på ting. Og her er det bombesikkert, sier Burøe. Han legger til:

- Standup er en krevende jobb. Men takknemlig. Vi skal glede folk. Denne gang håper vi å glede både dem som sitter i salen og de som mottar pengehjelp. Vi komikere et liv lever på solsida. Det gir ro i sjelen å gjøre noe godt for andre.

- Og fint å gjøre det for en liten aktør som ikke er så synlig i media, sier Sigrid Bonde Tusvik.

Kveldens opplegg blir slik:

Tre komikere før pausen, tre komikere etter pausen. I pausen skal Ynghild Solholm framføre et reisebrev fra prosjektområdene til Sabona i Zimbabwe.

- Latter og gråt er nært beslektet. Det kan nok vise seg i kveld, antyder Christer Torjussen.

•Én av kveldens seks standup-komikere skal gjennomføre et helt spesielt stunt underveis. Hvem av dem, og hva vedkommende skal gjøre, er hemmelig. Den som kommer til Latter, får se.