«Standupkomediens gudfar» er død.

70-tallets mest kontroversielle komiker, Richard Pryor, døde lørdag kveld, 65 år gammel.

Pryor ble verdenskjent gjennom sin ærlige, selvutleverende og samfunnskritiske standup-forestillinger. Han var også 70-tallets best betalte fargede skuespiller i Hollywood, med roller i storfilmer som «Superman III», «The Toy» og «Harlem Nights».

Få dager etter sin 65. bursdag ble Pryor lørdag rammet av et alvorlig hjerteinfarkt, og døde i sitt hjem i California. Komikeren har de siste årene lidd av muskelsykdommen MS, men ifølge Pryors enke, Jennifer Lee Pryor, var han ved godt mot til siste slutt.

- Han endte livet med et smil om munnen, forteller Lee Pryor til CNN.

«Den største»
Richard Pryor ble kjent som komikeren som satte ord på de svartes situasjon i et til dels svært rasistisk amerikansk samfunn.

- Jeg var barn til jeg var åtte år. Da ble jeg neger, sa komikeren i innledningen til en av sine forestillinger på 70-tallet. Til avisen Independent uttalte han i fjor følgende:

- En dag gikk jeg på scenen og sa jeg «Hei, jeg er Richard Pryor. Jeg er en nigger». Jeg ville ta brodden av ordet, så jeg sa «nigger», «nigger», «nigger».

I glansdagene levde han et hardt turnéliv, og var ved flere anledninger innlagt til avrusing. Likevel er det som komikerpioner Richard Pryor vil bli husket.

Han vant flere Grammy-priser for showutgivelsene sine, og han omtales ofte som «den største» og «standupkomediens gudfar». Den frekke tonen har inspirert komikere som Eddie Murphy, Chris Rock, Robin Williams og David Letterman.

LEGENDE: Komiker og skuespiller Richard Pryor døde lørdag, 65 år gammel. Her er han fotografert under en forestilling i 1977.