Stanghelle tror Forsvaret bløffer om at David Weiss ikke finnes

- Det ville dessverre ikke være første gang, sier Aftenposten-redaktør.

STOLER IKKE PÅ BENEKTELSEN: Politisk redaktør i Aftenposten, Harald Stanghelle, mener det fortsatt er et åpent spørsmål om David Weiss jobber i Forsvaret eller ikke. Foto: HÅKON EIKESDAL/DAGBLADET
STOLER IKKE PÅ BENEKTELSEN: Politisk redaktør i Aftenposten, Harald Stanghelle, mener det fortsatt er et åpent spørsmål om David Weiss jobber i Forsvaret eller ikke. Foto: HÅKON EIKESDAL/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): - Jeg tror de bløffer. Jeg holder det fortsatt åpent hvorvidt David Weiss tjenestegjør i det norske Forsvaret, sier politisk redaktør Harald Stanghelle i Aftenposten til Dagbladet.no.

Det var hans avis som i går brakte et intervju med den påståtte etterretningsoffiseren David Weiss. Weiss forteller at han samler eksempler på jødefiendtlige holdninger i Norge og sender det til den pro-israelske lobbyen i USA.

Weiss er også blant kildene til avisa Jerusalem Post, som denne uka skrev at antisemittiske holdninger har eksplodert i Norge og feilaktig rapporterte at finansminister Kristin Halvorsen (SV) ropte død over jødene» under en anti-israelsk demonstrasjon i Oslo.

- Ikke første gang
Lørdag formiddag gikk Forsvaret til det uvanlige skritt å benekte over at det jobber noen kaptein David Weiss i deres linjer.

Weiss jobber heller ikke for Forsvarets hemmelige tjenester, sier vakthavende talsmann i Forsvaret, Bent-Ivan Myhre, til Dagbladet i dag.

- Men det ville ikke være første gang jeg har opplevd at etterretningstjenesten lyver. De er dessverre ikke til å stole på når det gjelder slike ting, sier Stanghelle.

Han sier avisa gikk mange runder i sin evaluering av Weiss som troverdig kilde, og at Forsvarets opptreden styrker hans mistanke om at de ikke snakker sant. Harald Stanghelle gikk selv hardt ut mot Jerusalem Post i en kommentarartikkel i dag, og omtaler den tidligere så solide avisa som en som i dag benytter seg av «mildt sagt diskutable kilder».

- Får instinktene til å vibrere
- Første gang vi konfronterte Forsvaret med David Weiss, unnlot de å svare på spørsmålet. Da vi spurte spesielt om han kunne være i etterretningsoffiser eller sikkerhetsoffiser, presiserte de at de verken kunne bekrefte eller benekte det, sier Harald Stanghelle, som mener dette er en framtreden som får «alle journalistiske instinkter til å vibrere».

- Min hypotese er at dette er en person de hemmelige delene av Forsvaret har benyttet seg av, men som de nå ikke vil vedkjenne seg. Det er i så fall ikke første gang de benekter slike kontakter. Dette er en del av Forsvaret det dessverre ikke er noen grunn til å stole på, sier han.

Framlagt påstandene fra Harald Stanghelle fastholder Forsvaret ved major Bent-Ivan Myhre at de ikke finner David Weiss i sine rekker - heller ikke innenfor etterretningstjenesten.

- Bakgrunnen for at vi tidligere ikke bekreftet eller avkreftet hans eventuelle tilhørighet er at vi har en policy på å ikke kommentere hvem som angivelig jobber i etterretningstjenesten, sier Myhre til Dagbladet.no.

- Faller på sin egen urimelighet
- I denne saken så vi at en person selvstendig gikk ut og påsto at han er kaptein i Forsvaret, tilknyttet hemmelige avdelinger. På den bakgrunnen vurderte vi policyen og fant grunnlag for å kunne avkrefte opplysningene, sier han.

Majoren mener hele historien faller på sin egen urimelighet - at en etterretningsoffiser skal ha avslørt sin egen identitet i mediene, blitt refset muntlig av overordnet for dette, for deretter å gå ut igjen i mediene og fortelle at han er refset.

- Hvilken bakgruinn og hvilke tilfeller Stanghelle baserer sin skepsis på, er for oss ukjent og må stå for hans egen regning. Men dersom Stanghelle eller andre sitter på dokumentasjon om at David Weiss er kaptein i Forsvaret, med eventuell tilhøringhet i etterretningsmiljøene, inviterer vi til at dette framlegges, sier Bent-Ivar Myhre.

JERUSALEM POST: Den israelske avisa har brakt opplysninger om norsk antisemittisme fra en David Weiss som angivelig er offiser i Forsvaret. Foto: SCANPIX
JERUSALEM POST: Den israelske avisa har brakt opplysninger om norsk antisemittisme fra en David Weiss som angivelig er offiser i Forsvaret. Foto: SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer