DEBATT

Debatt: Tyrkia

Stans Erdogans krig mot kurderne!

Befolkningen i Sørøst-Tyrkia trenger oppmerksomhet og støtte, også fra myndigheter og organisasjoner i vårt land.

I HELLAS: Tyrkias president, Recep Tayyip Erdogan, er på offisielt besøk i Hellas, der han i går blant annet ble tatt imot av medlemmer av det muslimske miljøet i Komotini. Foto: Kayhan Ozer / Reuters /

NTB Scanpix
I HELLAS: Tyrkias president, Recep Tayyip Erdogan, er på offisielt besøk i Hellas, der han i går blant annet ble tatt imot av medlemmer av det muslimske miljøet i Komotini. Foto: Kayhan Ozer / Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

President Recep Tayyip Erdogans blodige krig mot kurderne i Sørøst-Tyrkia har krevd over 3200 liv siden den blusset opp igjen i juli 2015.

I mars 2017 dokumenterte FNs høykommissariat for menneskerettigheter (OHCHR) overgrepene som følge av krigen. De kritiserer tyrkiske myndigheter for å ikke la humanitære organisasjoner slippe inn i krigsområdene. Nær en halv million ble interne flyktninger mellom juli 2015 og desember 2016.

Tyrkiske myndigheter holder ødelagte bydeler avstengt for dem som bodde der. Nå pågår gjenoppbygging som er strippet for kurdisk historie og arkitektur. Områder på UNESCOs verdensarvliste, som Diyarbakir Sur og Hasankeyf, er i ferd med å gå tapt.

Vestlige enkeltpersoner og organisasjoner, samt FN- og EU-organer, protesterer prisverdig mot Tyrkias forfølgelse av forfattere, journalister og andre. Dessverre er protestene svake mot den forfølgelsen som rammer kurdiske talspersoner og aktivister. HDP (Folkenes demokratiske parti) er tredje største parti i parlamentet. Nærmere 3000 partimedlemmer sitter fengslet. 55 av partiets 59 parlamentarikere er fratatt immuniteten, og elleve av dem, inkludert de to lederne i partiet, har nå sittet fengslet i over et år. De to lederne har anklager mot seg med strafferammer på henholdsvis over 80 og 180 år.

Staten har også avsatt de fleste ordførerne fra DBP (Det demokratiske regionspartiet) og erstattet dem med regimetro menn. Også mange av ordførerne er fengslet. Befolkningen i Sørøst-Tyrkia trenger oppmerksomhet og støtte, også fra myndigheter og organisasjoner i vårt land.

Kurderlederen Abdullah Öcalan har i mer enn 18 år sonet en livstidsstraff. Hans advokater har ikke fått besøke han siden 2011. Fra høsten 2012 var han likevel en sentral aktør for å få gjenopptatt fredsprosessen og hadde en viss kontakt med omverdenen. Men fra 5. april 2015 har isolasjonen vært total, med unntak av at en bror fikk besøke ham i september 2016. For å få avsluttet krigen og satt fredsprosessen på sporet igjen, er det avgjørende at den rettsstridige og inhumane isolasjonen av ham opphører.

Kurderne har nå en kampanje for at Europarådets komité for beskyttelse mot tortur (CPT) skal besøke Öcalan. Regjeringen, Stortinget og menneskerettighetsorganisasjoner må legge press på Erdogan-regjeringen for at den skal godta dette.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer