STRID: Naboene ønsker ikke at dette minnesmerket, av Jonas Dahlberg, skal plasseres på Sørbråten. De ønsker heller ikke at et minnesmerke plasseres på Utøyakaia. Foto: Jonas Dahlberg Studio / NTB scanpix
STRID: Naboene ønsker ikke at dette minnesmerket, av Jonas Dahlberg, skal plasseres på Sørbråten. De ønsker heller ikke at et minnesmerke plasseres på Utøyakaia. Foto: Jonas Dahlberg Studio / NTB scanpixVis mer

Minnesmerke etter 22. juli:

Stans i planlagt Minnesmerke-rettssak

Saken er satt på vent, inntil utredningen om et minnested på Utøyakaia er klar. 

(Dagbladet): De nærmeste naboene til det planlagte minnesmerket på Sørbråten har saksøkt staten over plasseringen. Planen var at partene skulle møte i Ringerike tingrett 25. april. Nå er rettssaken utsatt.

Ifølge en pressemelding som ble sendt ut fra naboene har partene avtalt stans i rettsaken inntil Statsbygg og Kommunal og Moderniseringsdepartementet er klare med utredingen, hvor de vurderer en ny plassering av et nasjonalt minnested på Utøyakaia på fastlandet.

I februar foreslo AUF og støttegruppen å flytte 22. juli-minnesmerket til Utøyakaia i Hole kommune, for å unngå en opprivende rettssak mellom staten og naboene. Men naboene mener denne løsningen er en like stor belastning for dem som bor i området, som minnesmerket på Sørbråten ville ha vært.

Utøya-kaia er rundt 400 meter fra Sørbråten hvor det opprinnelige forslaget til et minnesmerke etter 22.juli var planlagt.

- Ikke trukket

Pressemeldingen er signert advokat Harald Stabell, som er engasjert av naboene. Han forklarer at partene har anledning til å avtale stans i minst seks måneder, og inntil to år.

- Det er viktig å presisere at naboene ikke har trukket søksmålet foreløpig, men det er midlertidig stanset inntil de får en avklaring fra staten, sier Stabell, til Dagbladet.

Departementet har ikke trukket Sørbråten som plassering, men statsråd Sanner har satt Sørbråten på «hold» inntil Utøyakaia er vurdert som en alternativ ny plassering av et nasjonalt minnested.

- Dersom det blir vedtatt at Utøyakaia blir valgt som nytt minnested, betyr det at naboene har vunnet saken om plassering på Sørbråten. Da har naboene allerede også varslet at det vil bli en ny rettssak om plasseringen på Utøyakaia, sier Stabell.

Naboene har særlig kritisert forslagene til plassering av minnesstedene, for ikke å ta hensyn til naboenes psykiske helse.

- Staten må forstå at vi som bor her trenger ro til å bearbeide det som har skjedd. Gjerne legg minnesmerke en plass i Hole, men at det skal være i synsfeltet vårt hver dag, det blir litt for mye å bære, har Maria Holtane Berge, talsperson for naboene, tidligere uttalt til Dagbladet.

- Ville vært en belastning

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner sier han er glad for utsettelsen.

– En opprivende rettssak vil være en stor belastning for alle berørte og involverte. Jeg er derfor glad for utsettelsen, sier Sanner, og legger til at de nå får ro til å gjennomføre en god vurdering av Utøyakaia.

– Vi ønsker en inkluderende prosess der støttegruppen og AUF, naboer, andre berørte og kommunen inkluderes, sier Sanner.

Arr i terrenget

Planen var at det nasjonale minnesmerket skulle stå klart i 2015, men etter store protester fra naboene i området ble prosessen utsatt, og klaget inn til Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

Regjeringen har tidligere besluttet at det nasjonale minnestedet etter terroren 22. juli 2011 skal stå klart på Sørbråten i Hole kommune i 2017.

Minnestedet skulle skjæres ut som et vertikalt sår i terrenget, og massene som graves ut skulle fraktes vekk og brukes til et minnested ved regjeringskvartalet i Oslo.

69 personer mistet livet da Anders Behring Breivik angrep dem under AUFs sommerleir den 22. juli 2011. Ytterligere åtte ble drept av bilbomben han hadde utplassert i Regjeringskvartalet.