GJØR SOM HENNE:  Angela Merkel, forbundskansler.
GJØR SOM HENNE: Angela Merkel, forbundskansler.Vis mer

Stans utsendelsene

Poenget må være å fordele flyktningene på en tryggere og mer planmessig måte.

Meninger

I forrige ble det klart at Tyskland ikke lenger vil følge Dublin-avtalen, som sier at personer som søker asyl skal sendes tilbake til det EU-landet de først kom til. Nå mener KrF-leder Knut Arild Hareide at statsminister Erna Solberg må følge Tysklands Angela Merkels eksempel og stanse utsendingen av syriske flyktninger.

Det er et forslag vi støtter. Hellas og Italia ligger på grensa av EU-og Schengen-området og blir mottakere av svært mange flyktninger. Ifølge FNs høykommisær nærmer antallet som har tatt seg til disse to landene 300 000 mennesker. Hellas og Italia kan ikke håndtere dette. Det er verken rettferdig eller praktisk mulig at disse landene skal ta så mye av ansvaret. Det er heller ikke slik at alle asylsøkere ønsker seg til disse landene. Norge er med i både Schengen og EØS og må ta sin del .

Statsminister Erna Solberg sier til Dagbladet at Norge ikke sender asylsøkere tilbake til Hellas, slik at Dublin-avtalen i praksis ikke er i bruk. Det er godt, men ikke godt nok. For ifølge NTB og Politiets utlendingsenhet er 78 syriske flyktninger uttransportert fra Norge i henhold til Dublin-avtalen per 1. august i år.

Den frie bevegelsen av mennesker over landegrensene i EU må opprettholdes. Men det virker nå åpenbart at flyktningesystemet i Europa forbedres. I det siste har det kommet ulike forslag, blant annet fra SVs Bård Vegar Solhjell, om å endre systemet. Poenget må være å fordele flyktningene på en tryggere og mer planmessig måte. Dagens situasjon er uholdbar. Flere enn 2370 mennesker har mistet livet på ferden gjennom Europa hittil i år. Mange utsettes for vold, overgrep og utnyttelse på veien. Enkelte land opptrer fiendtlig mot de som kommer, med piggtrådgjerder og voldelig politi.

Solhjell foreslår å gjøre det mulig å søke asyl i europeiske land uten at en befinner seg i Europa, ved at det opprettes asylinstitusjoner i pressområder som Libanon, Nord-Afrika og Jordan. En forutsetning for dette er at dette ikke blir varige flyktningleire og flaskehalser. Det er tid for å diskutere alle gode forslag. La oss starte med å stoppe utsendelsene av flyktninger fra Syria.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.