Stanser ikke raplåt om politivold

Politiforbund tapte i retten - vurderer søksmål.

(Dagbladet.no): Trondheim tingrett besluttet i går kveld å ikke stanse Samvirkelagets låt som navngir en politimann koblet til et dødsfall i Trondheim.

Samvirkelaget, som består av Trondheimsbaserte Hopalong Knut og Gatas Parlament fra Oslo, gir ut CD 21.mai. Med på plata er låten «Stopp Volden», om politivold i Trondheim.

Ytringsfrihet

Politiets fellesforbund har begjært låten stanset, men Trondheim tingrett bestemte i går å avslå politiets begjæring. De stanser ikke samvirkelagets CD, og vil heller ikke be om å få slettet navnet på politimannen.

Avgjørelsen er grunnet i ytringsfriheten.

Arne Johannesen, leder i Politiets fellesforbund, er skuffet over avgjørelsen, men lover omkamp.

- Vårt neste steg i denne saken blir å vurdere om vi skal ta ut søksmål om ærekrenkelse, sier han ifølge organisasjonens pressemelding.

Mistenkt

SEIER: Tingrettens avgjørelse er gode nyheter for vokalist i Samvirkelaget og Hopalong Knut, Kristin Jensen. Foto: Lars Myhren Holand
SEIER: Tingrettens avgjørelse er gode nyheter for vokalist i Samvirkelaget og Hopalong Knut, Kristin Jensen. Foto: Lars Myhren Holand Vis mer

Eugene Eijke Obiora (48) døde 7.september i fjor, etter at politiet pågrep ham ved Østbyen servicekontor. Vitner fortalte om hardhendt behandling, og politiet skal ha tatt kvelertak på Obiora.

Også obduksjonsrapporten viste at kvelning sannsynligvis er dødsårsaken. Men sykepleiere og politi er uenige om hva som skjedde den 7. september, og etterforskningen pågår fortsatt.

Fire politimenn er under gransking, og en av disse er navngitt i sangen. Han skal være den samme som for sju år siden sto tiltalt for rasistisk motivert vold mot Sophia Baidoo, vaskeren som ble lagt i bakken på jobb.

- Har ventet lenge nok

På spørsmål om hvorfor de valgte å navngi mannen selv om han fortsatt er under etterforskning og dermed ikke erklært skyldig, sier vokalist i Hopalong Knut Kristin Jensen at de har sett seg lei på at ingenting blir gjort for å stanse politivolden.

- Man kan ikke bare vente, det skjer jo ingenting likevel. Noe må skje. Er det ikke tre obduksjoner det har vært? Det virker som om de gjør alt som trengs for at han ikke skal bli tiltalt. Det har vært snakket om politivold i mange herrens år. Vi har ventet lenge nok nå, sier Jensen til adressa.no.

Tross Samvirkelagets seier i tingretten er det ikke sikkert at låten blir å høre så altfor ofte på den norske eteren. Både NRK P3 og P4 har tidligere uttalt at de ikke kommer til å spille den kontroversielle låta.