Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Stanser Knausgård-film

Mads Mikkelsen skulle spille hovedrollen i Netflix-film basert på «Min kamp»-forfatterens reportasjeserie. Nå er prosjektet skrinlagt.

SA STOPP: Knausgård har satt en stopper for Netflix-basert på artikkelserien «My Saga», ifølge Deadline. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
SA STOPP: Knausgård har satt en stopper for Netflix-basert på artikkelserien «My Saga», ifølge Deadline. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

En Netflix-film basert på forfatter Karl Ove Knausgårds reisebrev «My Saga», publisert i to deler i The New York Times i 2015, er skrinlagt kort tid før innspillingen skulle begynne. Dette melder Deadline.

Filmens manus ble ført i pennen av forfatterkollega Erlend Loe.

Ifølge Deadline er det Knausgård som har satt en stopper for prosjektet, som etter planen skulle regisseres av Alexander Payne, kjent for filmer som «Sideways» og «Downsizing». De skriver også at kilder sier innspillingen skulle begynne denne uka.

Netflix bekrefter overfor NRK at produksjonen er avlyst, og Loe sier bakgrunnen er at Knausgård ikke er komfortabel med måten manuset har utviklet seg siden det først ble påbegynt for tre år siden.

Reiseskildring

I den omfattende artikkelserien «My Saga» skildret Knausgård en reise fra sitt hjem i Sverige gjennom USA og Canada. Hensikten var å følge samme ruta som de første europeerne i Nord-Amerika.

Albert Berger i produksjonsselskapet Bona Fide Productions roste både reportasjeserien og den Oscar-vinnende regissøren da selskapet sikret seg rettighetene til filmen i 2016.

- Alexanders distinkte perspektiv på USA, blandet med Knausgårds særnorske ømfintlighet virket som en god kombinasjon, sa han til IndieWire den gangen.

DEN NORSKE PRESIDENTEN: Demokratenes presidentkandidat, Pete Buttgieg, lærte seg norsk for å lese Erlend Loe sine bøker. Video: Vegard Kvaale / Dagbladet Vis mer

Produsentkollega Ron Yerxa skrøyt også av Knausgård.

- Teksten er preget av komedie, kulturelle misforståelser og absurditet, sa han.

Loe sier til NRK at manus gradvis fjernet seg fra Knausgårds tekst. Filmen skulle etter planen handle om en dansk forfatter som reiser gjennom USA med sin tenåringsdatter for å skrive en reportasje.

Datterkarakteren skal være en av endringene som har fått Knausgård til å trekke seg fra prosjektet.

- Det er jo litt morsomt at verdens mest utleverende forfatter i bokform ikke vil tukles med på en fiktiv måte, sier Loe til NRK.

Den danske skuespilleren Mads Mikkelsen, kjent fra Hollywood-filmer som «Casino Royale» og Netflix-serien «Hannibal», skulle spille hovedrollen.

Innspillingen skulle ifølge Deadline foregå i Sverige, Danmark og USA denne måneden.

Bokmesse billigere enn OL

Da Dagbladet møtte Knausgård på bokmessa i Frankfurt forrige uke, svarte han kort på spørsmål om skrivingen og tilværelsen som nybakt fembarnsfar i London. Imidlertid la han gjerne ut om Norges rolle som gjesteland på bokmessa.

- Norsk litteratur får virkelig kommet ut i Tyskland. Det er masse blest rundt det, mange nye forfatterskap blir oppdaget. Det er viktig for norske forfattere å få den muligheten til å skape mye inni folk, og det å bli publisert på et annet språk, sa Knausgård til Dagbladet.

Ifølge NTB kostet bokmessa Norge 51 millioner kroner, hvor 30 millioner er dekket av staten. En rimelig pris, ifølge Knausgård.

- Det er veldig billig. Erika Fatland sa hvor mye det kostet bare å søke på OL, 330 millioner kroner. Ingen sier at det er mye.

Ifølge The Guardian bidro Knausgård også til prosjektet Future Library, sammen med blant annet «The Handmaid's Tale»-forfatter Margaret Atwood. Kunstprosjektet består av tusen grantrær plantet i den norske Nordmarka i 2014.

Om hundre år skal trærne etter planen hogges ned. Deretter skal de gjøres om til sidene i en antologi bestående av tekstene til forfatterne som har bidratt.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media