Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Stanset salg av Picasso til 390 millioner

Kan ha blitt stjålet fra jøder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Auksjonen av et Picasso-maleri er foreløpig stanset i USA. Årsaken er at maleriet kan ha tilhørt en jødisk familie som ble tvunget til å selge det under andre verdenskrig.

Julius H. Schoeps, arvingen etter bankmannen Paul von Mendelssohn-Bartholdy, hevder Pablo Picassos verk «Portrett av Angel Fernandez de Soto» tilhørte hans familie. Nå har han tre dager på seg til å bevise at han er maleriets rettmessige eier.

Schoeps jødiske familie var mektige eiere av en av de rikeste bankene i Tyskland da nazistene fikk makten i 1933. Familien ble etter hvert tvunget på flukt og måtte falby store deler av familiens private kunstsamling. Verk av Picasso, van Gogh, Renoir og Monet gikk tapt. Nå mener arvingen at Picasso-portrettet av de Soto burde gis til ham som kompensasjon.

Maleriet fra 1903 skulle etter planen selges på auksjon hos Christie\'s onsdag. Prisantydningen var 260 – 390 millioner kroner, og pengene skulle gå uavkortet til veldedige formål støttet av Andrew Lloyd Webber, maleriets nåværende eier.

(ANB)

STANSET SALG: Dette maleriet kan være stjålet fra en jødisk familie under 2. verdenskrig. Foto: SCANPIX/AP
STANSET SALG: Dette maleriet kan være stjålet fra en jødisk familie under 2. verdenskrig. Foto: SCANPIX/AP Vis mer
Hele Norges coronakart