Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Stanset Skorgans Gull-plate

Anita Skorgans cd «Gull» er trukket fra markedet. Beslutningen ble tatt etter krav fra Lillebjørn Nilsen, som ikke ville akseptere at Skorgan har satt ny melodi til en av hans tekster.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kirkelig Kulturverksted lanserer i stedet en ny versjon av «Gull», uten sangen «Langt langt borte».

- Det har oppstått en stor misforståelse mellom Lillebjørn og meg, som jeg er svært lei meg for, sier Skorgan til Dagbladet.

Jeg trodde vi hadde en helt klar muntlig avtale. Til sjuende og sist er det jeg som gjorde en formell feil ved ikke å få skriftlig godkjennelse av Lillebjørn før plata ble gitt ut. Men i mine 29 år i bransjen har det rett og slett ikke vært vanlig praksis, sier Skorgan.

Under planleggingen av prosjektet henvendte Skorgan seg til et knippe tekstforfattere med ønske om tekstbidrag til sin nye cd.

Trodde han forsto

- Jeg traff Lillebjørn ute, og spurte hvordan det gikk med skrivingen. Han svarte at han ikke fikk det til, men at han hadde en gammel tekst jeg kunne bruke hvis den passet, som det var laget en melodi til fra før. «Jeg kan vel få til noe med den,» svarte jeg da, og trodde han forsto at min mening var å lage en ny melodi til hans tekst, sier Skorgan.

Artistene var tilsynelatende enige. Først da Nilsen ringte Skorgan for cirka tre uker siden, kom det fram at de to ikke hadde samme oppfatning av avtalen.

- Han syntes jeg hadde handlet svært amatørmessig, og forlangte at vi trakk plata tilbake for destruksjon, sukker Skorgan.

- Jeg synes det er veldig, veldig trist at Lillebjørn føler seg krenket. Det var overhodet ikke meningen.

- Da vi mottok kravet om å trekke plata, hadde vi allerede begynt å lage en ny versjon. Vi ante jo hvor det bar, sier Erik Hillestad ved Kirkelig Kulturverksted til Dagbladet. Han anslår at ekstrakostnadene beløper seg til rundt 50000 kroner.

Trukket tilbake

Da kravet kom, var første opplag på 4100 plater nesten utsolgt fra butikkene. Om lag 800 av disse var delt ut til pressen. De resterende ble trukket tilbake fra butikkhyllene, og erstattet i begynnelsen av denne uka.

- Plata står seg bra også uten sangen, men jeg skulle jo gjerne hatt den med. Jeg synes det ble en vellykket fusjon. Det synes nok ikke Lillebjørn, sier Skorgan.

Lillebjørn Nilsen formidlet i går via sitt plateselskap Grappa at han ikke ønsker å kommentere saken, og henviste oss til underdirektør Berit Kolstad i Tono. Hun vil ikke uttale seg om hva som ble sagt mellom artistene.

- Vi kan til sjuende og sist ikke gi tillatelse til bruk av ny musikk til en eksisterende tekst uten at det foreligger en skriftlig tillatelse fra opphavsmannen, sier Kolstad.

IKKE GULL: Lillebjørn syntes ikke det var gull at Anita Skorgan hadde satt ny melodi til sangen «Langt langt borte».Foto: FREDRIK NAUMANN
Hele Norges coronakart