Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Tomb Raider»

Står bak gigaprosjektet «Tomb Raider»: - Jeg fikk stor kreativ frihet

Hollywood-reisen til regissør Roar Uthaug tok to år. Nå ser han fram til fritid og nye prosjekter.

HJEMME IGJEN: Roar Uthaug er aktuell med storprosjektet «Tomb Raider», som han startet på for 2,5 år siden. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .
HJEMME IGJEN: Roar Uthaug er aktuell med storprosjektet «Tomb Raider», som han startet på for 2,5 år siden. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet . Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Filmregissør Roar Uthaug (44) har jobbet med det gigantiske Hollywood-prosjektet «Tomb Raider» i godt over to år. Etter flere uker på promoteringsturné i Europa skal filmskaperen nå sette inn et siste premierestøt i USA neste uke, før Hollywood-reisen er over for denne gang.

Det ser han fram til.

- Jeg dro fra Norge i mai for to år siden etter et halvt år med manusarbeid og pendling. Jeg, samboer og datteren vår på åtte måneder pakket sakene og flytta til Los Angeles, deretter London. Å lage en slik film er altoppslukende med lange dager. Når man er ferdig med innspillingsdagen våkner Los Angeles, så da kommer mail og telefoner, sier Uthaug, parkert i en godstol i en suite tilhørende Grand Hotel i Oslo.

- Det skal bli godt å få litt fritid, og ikke minst familietid, legger han til.

- Spilte det første spillet

Kinosuksessen «Bølgen» fra 2015 sikret Uthaug «Tomb Raider»-jobben. Filmen om actionhelten Lara Croft baseres på spillkonseptet med samme navn.

EVENTYR: Svenske Alicia Vikander spiller hovedrollen som Lara Croft i den nye Tomb Raider-filmen. Vis mer

En gang på 90-tallet var Lara Croft et sexsymbol, selve kroneksempelet på en formfull spillnerdfantasi, men i likhet med antall skjermpiksler er Croft modernisert. Uthaugs Croft er inspirert av spillet fra 2013.

- Jeg spilte det første spillet med kompisene mine hjemme på Lørenskog, og det var viktig for meg at Lara Croft var moderne og i tiden i denne filmen. En karakter av kjøtt og blod som ikke lykkes med alt og er sårbar, sier regissøren.

- Hvor fri er du som regissør i et Hollywood-prosjekt?

- Jeg følte at jeg hadde stor kreativ frihet, og at innspillene mine ble tatt seriøst. Vi presenterer en ny type Lara. Jeg håper publikum opplever en berg-og-dal-bane av action og eventyr og overraskes av det emosjonelle hjertet i filmen.

Fikk film refusert

Det startet i det små. Uthaugs første film het «The Axekiller», og ble spilt inn i gangen på Fjellsrud ungdomsskole i Lørenskog for noen tiår siden.

- Inspirert av «The Shining» skulle vi hogge oss gjennom en dør, men det hadde vi ikke råd til, så vi lånte noe tynn kryssfiner på sløyde og malte den.

FIKK EKSAMENSFILM REFUSERT: «Regjeringen Martin» ble refusert av Kortfilmfestivalen i Grimstad, men ble nominert til student-Oscar i USA. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet .
FIKK EKSAMENSFILM REFUSERT: «Regjeringen Martin» ble refusert av Kortfilmfestivalen i Grimstad, men ble nominert til student-Oscar i USA. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet . Vis mer

Da han søkte seg til Filmskolen i Lillehammer kom han ikke inn. På andre forsøk gikk det bedre, men eksamensfilmen «Regjeringen Martin», som seinere ble nominert til student-Oscar i USA, ble refusert av Kortfilmfestivalen i Grimstad.

- Det var ikke alltid ei tid da man trodde man ende opp her, men jeg har drømt om å lage film på dette nivået. Det er en utrolig god følelse å kjøre ned Sunset Boulevard i Los Angeles og se store reklameskilt som promoterer filmen. At prosjektet får oppmerksomhet kjennes godt, for jeg lager den for publikum, sier Uthaug.

Dedikert Vikander

Croft spilles av Oscar-belønte Alicia Vikander fra Sverige. Innsatsen til svensken imponerte den norske regissøren.

- Hun var utrolig dedikert, og trente morgen og kveld for å få den styrken hun trengte til 100 dager med innspilling hvor hun enten løper, klatrer, slåss eller kaver i gjørma. Hun verken klaget eller ga opp. I en skipsforlisscene måtte vi filme til hun ble blå i ansiktet av det kalde vannet.

Uthaug er annonsert som en av regissørene til «Mammon»-skaper Gjermund S. Eriksens kommende tv-prosjekt, «Fury». En politithrillerserie som produseres av norske Monster og handler om høyreekstremisme i Norge og Europa.

- Manuset er godt, og samtidig er tematikken viktig i dagens politiske Europa og ikke minst i verden. Ellers er timeplanen åpen, og jeg skal ha litt fri før jeg setter i gang med å lese nye manus, forteller Uthaug.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!