Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Står bak Sveriges største sommerhit i skjul. Nå er den kjente nordmannen avslørt

Kamferdrops setter søta bror på hodet med nyinnspilling av «Jag trodde änglerna fanns».

MASKERT: Slik presenteres den maskerte, norske artisten Kamferdrops, som nå topper hitlistene i Sverige med «Jag trodde änglerna fanns». Egentlig heter frontfiguren Heidi Musum, som på bildet er stylet av Juliette Aleksine Piiksi, og det er Kristoffer Tømmerbakke som har laget coverversjonen. Foto: Erik Buraas / STUDIO B13
MASKERT: Slik presenteres den maskerte, norske artisten Kamferdrops, som nå topper hitlistene i Sverige med «Jag trodde änglerna fanns». Egentlig heter frontfiguren Heidi Musum, som på bildet er stylet av Juliette Aleksine Piiksi, og det er Kristoffer Tømmerbakke som har laget coverversjonen. Foto: Erik Buraas / STUDIO B13 Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Danseband-klassikeren til nordmennene i bandet Ole Ivars, «Jag trodde änglerna fanns», har fått en meget solid sommer-renessanse etter at den hittil ukjente, norske artisten Kamferdrops slapp en ny versjon i mai.

Særlig svenskene har trykket remiksen til sitt bryst, og Kamferdrops har kapret førsteplassen i Sverige med sine over 300 000 daglige avspillinger.

Til sammen er låta nå strømmet over ti millioner ganger, noe som gjør Kamferdrops større enn internasjonale storheter som Justin Bieber, DJ Khaled, Axwell og Ingrosso og David Guetta i Sverige.

Samtidig som suksessen tar fullstendig av over grensa hos söta bror, vet ingen hvem som skjuler seg bak aliaset Kamferdrops. Frontfiguren holder identiteten strengt hemmelig, og har bare gitt anonyme intervjuer, blant annet med svenske Aftonbladet og VG.

«Kriss» Tømmerbakke

Dagbladet kan i dag fortelle at det er Kristoffer Tømmerbakke fra Bærum, kjent fra blant annet hitduoen Erik og Kriss, som i all hovedsak står bak prosjektet Kamferdrops.

Tømmerbakke kontaktet bassist og frontfigur i Ole Ivars, William Kristoffersen, om «velsignelse» til å lage en coverversjon og tilhørende musikkvideo.

- Det er vi to som har hatt det nærmeste samarbeidet. Musikkvideoen var utfordrende å få til siden alle fra Ole Ivars, samt Kikki Danielsson, er med i videoen og måtte kontaktes for tillatelse. Hele gjengen var med, og synes det var en kjempeidé, sier Kristoffersen til Dagbladet.

LAGET COVERVERSJON: Kristoffer Tømmerbakke fra Erik og Kriss. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
LAGET COVERVERSJON: Kristoffer Tømmerbakke fra Erik og Kriss. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Tømmerbakke har ikke svart på Dagbladets henvendelser onsdag. Aslak Klever i plateselskapet Caroline International ønsker ikke å kommentere saken.

Var gatemusikant

Med seg som maskert frontfigur har Tømmerbakke med seg den relativt ukjente norske sangeren Heidi Musum (24) fra Fetsund.

På bilder og i liveopptredener har hun vært ugjenkjennelig, enten dekket med parykk og solbriller eller med skimaske. Musum flyttet til Sverige i tenårene for å satse på musikken, hvor hun først livnærte seg som gatemusikant i Stockholm.

BAK MASKEN: Heidi Musum. Foto: Ten Music Group.
BAK MASKEN: Heidi Musum. Foto: Ten Music Group. Vis mer

Der ble hun plukket opp av byrået Ten Music Group, som også har artister som Icona Pop og Zara Larsson i stallen. I fjor ga hun selv ut debutsingelen «Do You See» som akkurat har rundet 200 000 streams på Spotify - et lite stykke unna suksessen hun nå oppnår med Ole Ivars norsk-svenske nasjonalskatt.

Musum har heller ikke besvart Dagbladets henvendelser.

Ole Ivars-bassisten Kristoffersen beskriver den nye topplasseringen i Sverige som «skikkelig morsomt».

- «Jag trodde änglerna fanns» er fortsatt vår viktigste utgivelse, og har vært en allsang-låt siden 2000-tallet, men dette er helt nye høyder for oss. Vi har ikke vært nummer én på streaminglistene i Sverige før, så dette er voldsomme tall, sier Kristoffersen.

HÅVER INN: William Kristoffersen i Ole Ivars.
Foto: Agnete Brun / Dagbladet
HÅVER INN: William Kristoffersen i Ole Ivars. Foto: Agnete Brun / Dagbladet Vis mer

Tjener 200 000

Det er William Kristoffersen som har skrevet sangen, og dermed eier rettighetene til «Jag trodde änglerna fanns». Med over ti millioner streams registrert siden mai, drypper det en pen slant ned på dansebandikonet.

- Til sammenligning har vår egen versjon bare strømmet til gull med rundt 2,5 millioner avspillinger, så dette er formidabelt. Jeg får vel rundt to øre per stream, forteller bassisten.

Det betyr at Kristoffersen foreløpig kan vente seg en utbetaling på rundt 200 000 kroner.

Med overskrifter som «Mystisk norsk artist topper svenske topplister», «Hun er blant sommerens heteste artister - og superhemmelig» og «Mystisk norsk artist er #1 i Sverige», har også Kristoffersen bitt seg merke i hemmelighetskremmeriet som følger med Kamferdrops.

- Det er tøft å gjøre det på den måten, og det er veldig spennende. Flere svenske radiostasjoner har ringt meg for intervju i det siste, sier han.

Kamferdrops går inn i en lang rekke av artister som har vært forsøksvis anonyme. Alle har imidlertid blitt avslørt til slutt, som Daft Punk, Slipknot, Kiss, Ghost og vår egen Bjørn Hellfuck.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!