Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Står fram etter overgrepet

Stanford-overgrepet satte sinnene i kok over hele verden. Nå står offeret Chanel Miller fram i ny bok.

STÅR FRAM: Historien om det seksuelle overgrepet og gjerningmannens korte straff rystet. Nå står offeret Chanel Miller fram for første gang. Vis mer

Den amerikanske Stanford University-studenten og svømmeren Brock Turner ble dømt for et seksuelt overgrep i 2016.

Dommen den daværende 20-åringen fikk, satte sinnene i kok over hele verden.

Turner ble dømt til bare seks måneder i fengsel, og slapp ut etter tre måneder. Mange mente at han fikk en for mild straff fordi han var en hvit, lovende svømmer og student på prestisje-universitetet Stanford.

- Du har vært inne i meg

Under rettsaken ble offeret kjent under navnet «Emily Doe». Hennes sterke vitnemål ble plukket opp og gjengitt i internasjonale nyhetsmedier over hele verden, fra Buzzfeed til CNN, og senere offentliggjort.

«Du kjenner meg ikke, men du har vært inne i meg, og det er derfor vi er her i dag,» sa hun.

Vitnemålet hennes ble et slags manifest for ofre for seksuelle overgrep, ifølge CBS News.

Nå står hun fram for første gang under eget navn: Chanel Miller (27). Hun har valgt å fortelle sin historie gjennom boka «Know My Name».

BLE DØMT: Brock Turner. Foto: NTB scanpix
BLE DØMT: Brock Turner. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Før ønsket jeg at overgrepet ikke skulle være en del av livet mitt, og det var målet mitt. Nå er målet mitt å akseptere at det alltid kommer til å være en del av livet mitt, og jeg må finne ut hvordan jeg skal leve med det, sier Miller til New York Times.

Hun forteller at anonymiteten inntil nå vært viktig for henne.

- Den lot meg ha et liv der hvor ikke noe av dette skjedde, sier Miller, som ville ha muligheten til å definere seg selv, utenfor «den navnløse, ansiktsløse, halvnakne kroppen i denne saken».

- Dyptgående memoar

Men nå har Miller, som bor i San Francisco, ønsket å ta tilbake sin egen historie, forteller hun til CBS.

Boka er blitt en «dyptgående memoar om et seksuelt overgrep og effekten av det. Vi er med Miller minutt etter minutt, vi tenker og føler sammen med henne. Noen øyeblikk, spesielt under beskrivelsen av vitnemålet hennes, er det vanskelig å lese og puste samtidig,» skriver anmelderen i National Public Radio.

Det var i januar 2015 at det skjedde. Miller var 22 år og bodde i hjembyen Palo Alto i California, der hun jobbet i en liten teknologisk oppstartsbedrift.

Den kvelden hadde faren laget middag til henne. Egentlig hadde hun tenkt til å bli hjemme.

Men lillesøsteren var på besøk hjemme og spurte om hun ville bli med på fest på campus på universitetet Stanford.

Miller beskriver det selv som at ble flere drinker, whiskey, vodka, champagne. Hun husker at hun danset på toppen av en stol. At søsteren hennes hjalp henne ned, forteller hun til CBS.

Reddet av to svensker

Men så ble det svart, beskriver Miller. Inntil hun våknet opp i en sykehusseng.

Hun trodde hun hadde falt og var på campus. Så kom en politibetjent og fortalte henne at hun kanskje hadde opplevd et overgrep.

Senere fikk hun vite dette: At hun ble funnet av to svenske studenter, Peter Jonsson og Carl Arndt. De hadde sett to studenter som lå oppå hverandre bak en søppelcontainer, ifølge CBS.

De beskrev situasjonen slik: Mannen på toppen beveget seg, kvinnen var helt stille. De skjønte at kvinnen var bevisstløs. Da de nærmet seg, løp mannen.

Miller ble kjørt i en ambulanse til et sykehus i San Jose. Tidlig om morgenen ble hun undersøkt og fortalt at hun kunne ha blitt utsatt for et seksuelt overgrep. Hun gikk med på å ta prøver.

- Må stenge alt ute

Selv skjønte hun ikke hva som hadde skjedd. I ti dager ventet hun på resultater, uten å høre fra verken politi, sykehuset eller noen rådgivere, ifølge Miller.

- For å overleve, må du bare stenge alt ute. Du må fungere. Du må gå på jobben om morgenen. Så det er mye lettere å undertrykke alt. Selvfølgelig hadde jeg spørsmål. Jeg våknet og hadde ikke på meg undertøy. Hvorfor det? Ingen fortalte meg hvor det forsvant. Men du må bare fortsette å leve, sier Miller til CBS.

Så, en dag da hun satt alene på jobb, dukket det opp en nyhetssak på nettet. Med ordene «Stanford», «voldtekt» og «beruset, bevisstløs kvinne».

Hun visste at det var henne.

Under saken var det mange hatefulle kommentarer som kritiserte henne fordi hun hadde vært full, forteller Miller.

I vitnemålet under rettssaken sa hun blant annet følgende, henvendt til Brock Turner:

- Du sa at verken du eller jeg kunne ta de beste avgjørelsene fordi vi var fulle. Alkohol er ingen unnskyldning. Er det en faktor? Ja. Men alkohol var ikke den som kledde av meg, fingret meg og dro hodet mitt langs bakken, nesten helt naken, sa Miller, som innrømmer at hun hadde drukket for mye.

- Å angre på å drikke er ikke det samme som å angre på seksuelt overgrep. Vi var begge fulle, forskjellen er at jeg ikke tok av deg buksene og undertøyet, at jeg ikke tok på deg på en uanstendig måte og løp avgårde. Det er forskjellen, sa hun blant annet.

Funnet skyldig

Brock Turner ble dømt til seks måneders fengsel, etter at han ble funnet skyldig på tre tiltalepunkter for sexovergrep mot en bevisstløs kvinne.

Selv innrømmet Turner seksuell kontakt, men insisterte på at den unge kvinnen hadde gitt samtykke og at han var for full til å innse at hun hadde blitt bevisstløs, skrev Huffington Post

Dommens lengde ble sterkt kritisert. Mange mente han slapp altfor billig unna fordi han var en privilegert mann med ressurssterke foreldre.

En underskriftskampanje gikk inn for å få fjernet den aktuelle dommeren, Aaron Persky.

KRITISERT: Dommer Aaron Persky. Foto: NTB scanpix
KRITISERT: Dommer Aaron Persky. Foto: NTB scanpix Vis mer

En uttalelse sendt fra Brock Turners far til dommer Aaron Persky vekket også oppsikt. Der skrev han blant annet sønnens «liv har blitt totalforandret for alltid på grunn av hendelsene».

«Disse dommene har brutt ham ned og knust både ham og familien på så mange måter. Livet hans kommer aldri til å bli som han drømte om og jobbet så hardt for å oppnå. Det er en stiv pris å betale for en 20 minutters 'action' [handling], i hans over 20 år lange liv».

Til Huffington Post har faren i ettertid sagt at bruken av ordet 'action' ble misforstått, og at han ikke mente å påpeke seksuell aktivitet.

- Sjokkert

USAs visepresident Joe Biden var blant dem som støttet Miller. I et åpent brev publisert av Buzzfeed tok han et kraftig oppgjør med alle som hevdet at offeret hadde drukket for mye.

Han sa at han var rasende over det som skjedde med henne, og det han kaller en «obskøn» ukultur på amerikanske colleger, der det én av fem kvinner opplever seksuelle overgrep.

Selv sier Miller nå til CBS at hun var «sjokkert» over den korte straffen.

- Du sier at jeg kastet bort halvannet år av livet mitt slik at han kunne gå i fengsel i tre måneder, sier Miller.

Hun sier at menn med annen etnisk bakgrunn får langt mer straff for mindre alvorlig kriminalitet.

Miller forteller til New York Times at hun i tiden fra overgrepet og rettssaken opplevde både panikkanfall og «eksplosjoner av sinne».

Miller, som har studert litteratur, sier også at metoo-bevegelsen var viktig for å gjøre henne trygg nok til å stå fram og skrive boka under fullt navn.

Fortsett opplever hun traumer etter overgrepet.

- Men det som er forandret er hvor langt tid det tar meg å komme tilbake, hvor fort jeg klarer å lande på begge beina hver gang det overrumpler meg, forteller hun.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling