SKRIV DIN BØNN TIL ALLAH: Da kan det hende presten Gyrid Gunnes franmfører den på Høstutstillingen, iført prestekåpa og med hånda på Den norske kirkes alterbok. - Majoritetsreligionen må tåle å bli utfordra, mener hun. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
SKRIV DIN BØNN TIL ALLAH: Da kan det hende presten Gyrid Gunnes franmfører den på Høstutstillingen, iført prestekåpa og med hånda på Den norske kirkes alterbok. - Majoritetsreligionen må tåle å bli utfordra, mener hun. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer

Står i prestekåpa og ber til Allah

- Det kan provosere konservative kristne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Det er definitivt blant de mer unnselige kunstverkene på årets utgave av Statens samtidskunstutstilling - Høstutstillingen.

Ikke mer enn noen kulepenner og noen papirlapper.

Men alle lappene har påtrykket «Kjære Allah», og her er det meningen at publikum skal skrive sine egne bønner. Hver søndag klokka 13.00 de neste tre månedene kommer Gyrid Gunnes - som er ordinert prest i Den norske kirke - og framfører et utvalg av dem.

Bønnene til Allah vil hun til alt overmål be iført prestekjole og med hånda på Den norske kirkes alterbok.

- Det kan godt hende noen kan finne dette kontroversielt, kanskje særlig konservative kristne. Men de kristne har vært i en majoritetsposisjon i tusen år i dette landet, og sånn sett tenker jeg de må tåle å utfordre sin egen tradisjon, sier Gunnes til Dagbladet.

Majoritetens ansvar - Vi lever i en tid med en konfrontatorisk identitetspolitikk retta mot muslimer. Som representant for majoritetsreligionen, altså kristendommen, har jeg et ansvar for hvordan jeg kan være med på å minske denne friksjonen, sier kunstnerpresten.

- Derfor vil jeg påpeke det som er likt i både kristendommen og islam: Bønnen. Henvendelsen fra mennesket til guddommen, sier hun.

Vil gjerne be spesifikke islam-bønner Gunnes, som tidligere har gjort seg bemerket som presten som lagde fotocollagen «Pussy Christ» og nekter å omtale Gud som hankjønn, har hatt prestegjerningen som yrke i flere år, men er nå doktorgradsstipendiat ved Diakonhjemmet høyskole.

Hun påpeker at «allah» ikke nødvendigvis er annet enn ordet «gud» på arabisk og beslektede språk: Metafysikken i hennes bønneprosjekt på Kunstnernes Hus forblir åpen.

- Hva hvis noen stryker over «Allah» på lappen og skriver «Gud» istedet?

- Da vil kanskje ikke akkurat den bønnen bli valgt ut til å bli framført. Men jeg tror jeg vil gjøre vurderinger av det hele veien - det ville vært veldig subversivt og interessant dersom noen hadde skrevet «kjære Gud, jeg takker deg for åpenbaringen som Muhammed kom med i Koranen» - eller noe annet som helt klart tilhører islam. Det kan godt hende jeg ville bedt det, sier hun.

Vil ikke be om hat - Men kommer det en bønn med eksplitt hat-innhold, kommer jeg ikke til å be det. Fordi bønn er en relasjon mellom et jeg og et du, og selv om du-et her er uklart, ligger en etikk i selve sjangeren, sier Gunnes.

- Kunne du gjort det samme i en kirkebygning?

SKRIV SELV: Publikum kan selv skrive bønnene Gunnes vil lese iført prestekjole.Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
SKRIV SELV: Publikum kan selv skrive bønnene Gunnes vil lese iført prestekjole.Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer

- Ja, absolutt. Det hadde vært spennende. Men grunnen til at jeg har valgt å gjøre det på en kunstutstilling, er at jeg har lyst til å fordoble forskyvningene. En ting er at jeg henvender meg til Allah istedet for Gud, og utsetter spørsmålet om hvilken religion som er sann. En annen ting er at dette handler om å hente et religiøst uttrykk inn i et sekulært rom og finne ut hva som skjer da, sier hun.

- Jeg tenker at det er veldig gjestfritt av Høstutstillingen å ta inn et så religiøst uttrykk som bønn, legger hun til.

Black metal Religiøs søken og spirituelle konnotasjoner er en rød tråd gjennom de 82 verkene som utgjør årets Høstutstilling, ifølge juryen.

En annen av de antatte kunstnerne framfører sin performance nattestid i Grønland kirke. Og verket ved siden av presten som ber til Allah, er en collage av oppklipte black metal-skjorter.

Det er et representativt utvalg forvridde bandlogoer, inverterte kors og kraftuttrykk fra den mest blasfemiske subkulturen Norge har å by på, og omfatter også et avtrykk av en blankett for utmelding fra kirka Gunnes representerer.

- Noe av det spennende med dagens samfunn er at det er så mange religiøse uttrykk som lever side om side. I motsetning til på femtitallet er det ingen som har hegemoniet, og da må religionene finne nye måter å være religion på. Ikke minst kristendommen, som er så vant med å være statskirke og i majoritetsposisjon. Mitt kunstverk er et forsøk på å ta de endrede premissene på alvor, sier hun.

• Les Gyrid Gunnes' kronikk «Når presten ber til Allah» i Dagbladet lørdag. Høstutstillingen åpner samme dag og blir værende i tre måneder.

I KJOLEN: Hver søndag vil kunstnerpresten iføre seg kjolen for å framføre bønner til Allah. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
I KJOLEN: Hver søndag vil kunstnerpresten iføre seg kjolen for å framføre bønner til Allah. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer