Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Står igjen som en guttegjeng som setter hensynet til seg selv, festingen og hverandre foran partiet

Tekstmeldingen til Navarsete svekker også Senterpartiets ledelse.

NEI: Ola Borten Moe påstår nå at «Det er brakt på det rene at det ikke er en gjeng som dekker over for hverandre». Han kan si det til han blir grønn i ansiktet, men det blir ikke sant likevel. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
NEI: Ola Borten Moe påstår nå at «Det er brakt på det rene at det ikke er en gjeng som dekker over for hverandre». Han kan si det til han blir grønn i ansiktet, men det blir ikke sant likevel. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Kommentar

Ola Borten Moe påstår nå at «Det er brakt på det rene at det ikke er en gjeng som dekker over for hverandre». Han kan si det til han blir grønn i ansiktet, men det blir ikke sant likevel. Senterpartiets gjennomgang av varslingssaken fra drøye to år tilbake, der noen sendte en obskøn tekstmelding til Liv Signe Navarsete, viser ikke det han påstår.

Gjennomgangen viser først og fremst at det som skjer på guttetur med Senterpartiets trøndermafia, blir på hytta. Noen lyver, siden ingen vedkjenner seg verken å ha sendt meldingen eller vite hvem som har gjort det. Og vi vet ikke hvor mange som lyver. Flertallsformen i meldingen om at «Vi har lyst på fitta di» antyder ennå at det er mer enn én gutt i ukjent alder som bør skamme seg.

Denne saken viser også at Senterpartiets ledelse, på samme måte som ledelsen i Høyre og i Fremskrittspartiet, gjør lite med slike varslingssaker før mediene begynner å dekke dem.

Etter at politiet henla saken uten etterforskning og Senterpartiets sentralstyre i dag bestemte seg for ikke å forfølge saken om den sjikanøse tekstmeldingen, står veien åpen tilbake for nestleder Ola Borten Moe. At han kommer tilbake som nestleder er slik sett ikke overraskende. Han er valgt av landsmøtet, få vil og ingen kan stoppe ham fra å gjøre det. Det betyr likevel ikke at Senterpartiet er ferdig med saken. Den har så langt ikke hatt noe å si for partiets oppslutning blant velgerne. Men den kan ennå lenge ha betydning internt i partiet.

Trygve Slagsvold Vedums omdømme som leder har fått sitt hittil tyngste slag. #metoo-håndteringen i Senterpartiet har vært elendig, og mediesakene den siste tida ble direkte utløst av at generalsekretær Knut M. Olsen hevdet at de ikke hadde fått inn noen varsler i partiet.

På samme måte som varslene i Høyre nådde både partiledelsen og Statsministerens kontor uten konsekvenser, og på samme måte som varslene i Fremskrittspartiet førte til akutt hukommelsestap hos de varslede, trodde visst Sp-ledelsen at saker var ute av verden så snart de hadde snakket om dem. Det fikk det til å ulme blant kvinner i partiet.

Nå vet vi at Navarsete varslet om tekstmeldingen fra trønder-mafiaens hyttetur for mer enn to år siden. Vi vet at partiet mottok flere varsler om upassende oppførsel fra fylkesordfører Dag Rønning i Hedmark, som måtte trekke seg som fylkesordfører - og at han ble valgt til gruppeleder to måneder seinere. Vi vet også at daværende Natur og Ungdom-leder Silje Ask Lundberg varslet Statsministerens kontor (SMK) i 2013 om upassende oppførsel fra Ivar Vigdenes, som sendte henne upassende tekstmeldinger mens han var Moes politiske rådgiver.

Hun ble lovet anonymitet, men fikk det ikke. Etter varselet ble NU-lederen oppringt av Stjørdals-ordførerens tidligere sjef, statsråd Ola Borten Moe. Deretter av Vigdenes selv. Ola Borten Moe tar derimot helt feil når han i Dagsnytt 18 i kveld sier at Lundbergs kontakt med SMK var «en henvendelse, ikke et varsel» og at den ble riktig håndtert.

«Jeg har aldri følt meg så liten og dum», sier Lundberg nå. Hun var den gang redd for å ha skadet organisasjonen hun ledet ved å varsle. Ungdomslederen gjorde som hun ble bedt om, og droppet å forfølge saken. Hun hørte aldri mer fra SMK.

Svirebrødrene Vigdenes og Borten Moe vekket oppsikt i departementet da de insisterte på å ha felles hotellrom på offisielle turer. Nachspiel-kulturen deres er best beskrevet i Elisabeth Skarsbø Moens biografi om Sp-nestlederen gjennom beskrivelsen av badstu på nachspiel og en splitter naken statsråd. På hytteturen i Sverige var de sammen med noen av sine nærmeste allierte, åtte av de ti har verv i Senterpartiet. I politiske kretser finnes det mange og sterke teorier om hvem av de ti som har sendt meldingen. Når ingen står fram, vil saken følge kollektivet. De framstår som en guttegjeng som setter hensynet til seg selv, festingen og hverandre foran partiets beste.

På Dagsnytt 18 i kveld sa Ola Borten Moe at denne saken er «godt egna til å å stille spørsmålstegn også ved min integritet og min troverdighet». Han har rett i at han framover må jobbe for å gjenreise tilliten i partiet.

I mellomtida er Liv Signe Navarsete sykmeldt. Konklusjonen er dessverre at varslene får størst konsekvenser for varslerne selv.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media