LEDER

Står loven i veien for organdonasjoner?

Rekordmange sier nei til donasjoner.

DONASJON: Antallet som sier nei til organdonasjon i Norge, øker. Foto: NTB Scanpic
DONASJON: Antallet som sier nei til organdonasjon i Norge, øker. Foto: NTB Scanpic Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Rundt 400 personer i Norge venter til enhver tid på et nytt organ. Å vente i denne køen innebærer sterkt redusert livskvalitet, og i mange tilfeller reell livsfare. Derfor er det dramatisk når NRK forteller at andelen som sier nei til organdonasjon i år kan bli rekordhøy. Så langt er det sagt nei 41 ganger – flere enn noen gang. Dette gir en avslagsprosent på 33.

Sist gang avslagsprosenten var så høy var i 2008, da 34 prosent sa nei til organdonasjon. Det er i hovedsak de pårørende som sier nei.

200 000 nordmenn har lastet ned organdonor-appen, og mange har skaffet seg et donorkort slik at valget allerede er tatt dersom en donasjon skulle bli aktuelt. I de tilfellene hvor det er uklart, er det de pårørende som må ta avgjørelsen. Det skjer naturligvis under vanskelige omstendigheter, hvor de fra før må håndtere sorg og fortvilelse over tap av sine nære.

Den nye transplantasjonsloven trådte i kraft 1. januar i år. Endringen i loven har en praktisk konsekvens i denne sårbare situasjonen: helsepersonell må informere pårørende om at de har rett til å si nei. Nå holder det også at én av de pårørende sier nei. Grunntanken i den tidligere lovgivningen var at helsepersonell i en aktuell donorsituasjon skulle fremme et ja, utforske og utfordre motforestillinger, men respektere et nei.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer