Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Står mor i veien?

FORELDREPERMISJON: Av og til kan små, men viktige nyanser bli borte når en artikkel skal oppsummeres i en ingress eller en overskrift. Som for eksempel når Dagbladet på lørdag skriver at et forskningsprosjekt slår fast at det er mor som står i veien når far ikke tar lenger fødselspermisjon enn han gjør. Prosjektet det vises til er «Likestilling og livskvalitet 2007» (LL07), som er et samarbeidsprosjekt mellom Arbeidsforskningsinstituttet og Nordisk institutt for kunnskap om kjønn, finansiert av Barne- og likestillingsdepartementet.

Forskningsprosjektet er en spørreundersøkelse der et representativt utvalg av befolkningen bes ta stilling til en rekke påstander om likestilling og livskvalitet. En av påstandene som man skal ta stilling til, er «Menn slipper ikke til som likeverdige bidragsytere i husarbeid og omsorg for barn». 52 prosent av mennene og 61 prosent av kvinnene er enige i dette utsagnet, altså ganske mange. Og det er interessante tall.

Fra dette er det likevel et langt sprang til å slå fast at det faktisk er mors motstand som er hovedårsaken til at den norske gjennomsnittsfaren tar ut relativt korte fødselspermisjoner, og at han også bidrar mindre enn mor på andre arenaer som har med barneomsorg og husarbeid å gjøre. En ting er hva folk svarer at de mener i en spørreundersøkelse. En annen ting er hva som faktisk er tilfelle.

Det betyr likevel ikke at resultatene fra LL07 er irrelevante i forhold til diskusjonen som nå pågår om en mulig tredeling av fødselspermisjonen der en tredel øremerkes far. For eksempel er det nesten unison enighet blant norske kvinner og menn om at «kvinner og menn bør dele arbeidet hjemme likt.» 88 prosent av mennene og 94 prosent av kvinnene mener dette. Det er liten tvil om at økt pappakvote vil bidra til en mer likeverdig arbeidsdeling hjemme. Derfor burde også folk flest støtte økt pappakvote, såfremt de faktisk mener det de sier om den like arbeidsdelingen.

Om dette gjøres best gjennom den foreslåtte tredelingen, kan selvsagt diskuteres. I LL07 gis mest støtte til ideen om at fars betalte permisjon økes, samtidig som mor beholder like lang permisjon som i dag. 42 prosent av mennene og 54 prosent av kvinnene mener dette.

Samlet viser tallene våre at mellom 70 og 80 prosent går inn for en eller annen ordning som gir far lengre fødselspermisjon enn i dag. Det forteller oss at utviklingen mot at far blir en stadig viktigere person i barnas liv, neppe lar seg stoppe.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media