Debatt: Iran

Står stødig i sin motstand mot presteregimet

Det iranske regimets svertekampanje mot MEK vil ikke kunne stå i veien for det styrende teokratiets fall.

MARSJ FOR FRITT IRAN: - Mer enn noen gang tidligere kan visjonen om et demokratisk Iran, fritt fra presteskap, anskueliggjøres, skriver artikkelforfatteren. Bildet viser en demonstrasjon i regi av MEK (Folkets Mujahedin) på Trafalgar Square i London 27. juli. Foto: Ray Tang / Zuma Press / NTB Scanpix
MARSJ FOR FRITT IRAN: - Mer enn noen gang tidligere kan visjonen om et demokratisk Iran, fritt fra presteskap, anskueliggjøres, skriver artikkelforfatteren. Bildet viser en demonstrasjon i regi av MEK (Folkets Mujahedin) på Trafalgar Square i London 27. juli. Foto: Ray Tang / Zuma Press / NTB ScanpixVis mer
Meninger

Det iranske regimets medier og autoriteter har de siste ukene stadig advart mot den iranske motstandsbevegelsen MEKs (Folkets Mujahedin) innflytelse i det iranske samfunnet, samt deres sentrale aktørrolle internasjonalt. Iranske myndigheter selv hevder at de gamle mytene om at MEK ikke har støttespillere i Iran, ikke lenger fører fram.

TALSPERSON FOR MEK: Shabin Gobadi.
TALSPERSON FOR MEK: Shabin Gobadi. Vis mer

En vedvarende bølge av protester og streik startet over hele landet i januar 2018. Det iranske folket tok til gatene og ropte; «konservative, reformister, spillet er over nå!» Med disse ordene ga folket tydelig uttrykk for at de ønsker å kvitte seg med hele presteregimet og alle dens fraksjoner.

MEK har takket være støtte fra det iranske folk maktet å stå stødig i sin motstand mot presteregimet, til tross for henrettelser, terror og demonisering. 3000 av organisasjonens medlemmer som hadde tilhold i Irak og i mange år ble utsatt for en regelrett politisk utrenskningskampanje, har takket være bred folkelig støtte og politisk teft reetablert seg i Albania. 350 politikere fra hele verden reiste i juli 2019 på tverrpolitiske delegasjoner til Albania og besøkte Ashraf 3 og deltok i et fem dagers seminar i leiren.

Blidgjøringspolitikken USA bidro til regimets overlevelse, men har nå spilt falitt og kan ikke lenger redde presteregimet. Nå har amerikanerne implementert sanksjoner.

Mullahene driver med demonisering og spredning av falsk informasjon om MEK. To terrorattentater mot MEK i Paris og Albania ble avverget i 2018. Presteregimet, samt blidgjøringspolitikkens mange entusiaster, prøver aktivt å demonisere MEK og framstille oss som en kult og en sekterisk organisasjon for slik å avvise at det eksisterer et reelt demokratisk alternativ til det sittende presteregimet.

Artikkelen som kom på trykk i Dagbladet 25.juli, og som hevdet at MEK er «Kulten som støttes av Trump og norske politikere», gjentar dessverre den samme misinformasjonen som den iranske etterretningstjenesten har spredd i mange år. Man må som leser spørre seg; basert på hvilken meningsmålingundersøkelse eller resultatet av hvilke frie valg i det autoritære Iran mener artikkelforfatteren å finne grunnlag for å hevde at MEK ikke har støtte blant befolkningen i Iran?

Et vanlig verktøy som mullahene benytter i demoniseringen av MEK, er å framstille egne agenter som avhoppere fra MEK. Tyske og nederlandske etterretningstjenester har de siste to tiår framhevet den iranske etterretningstjenestens aktive rolle og rekrutteringsforsøk av tidligere medlemmer av MEK. Målet med denne rekrutteringen er å bruke tidligere medlemmer av organisasjonen til spionasjevirksomhet og i demoniseringskampanjer mot opposisjonen.Store omveltninger er på gang i Iran.

Mer enn noen gang tidligere kan visjonen om et demokratisk Iran, fritt fra presteskap, anskueliggjøres. Den iranske motstandsbevegelsen MEK kan ikke lengre skyves ut i periferien gjennom fåfengte demoniseringskampanjer.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.