Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Star Wars» allerede i Norge

Piratutgaver av den nye «Star Wars»-filmen har sirkulert i Norge noen dager allerede. Filmen skal ha premiere på norske kinoer 20. august.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Filmen ligger enkelt tilgjengelig som digitale filer på Internett. Det har dermed vært mulig for datakyndige Star Wars-fans å laste ned filmen og kopiere den over på CD-plater.

- Kjempekul film, sier internettutvikler Snorre Milde fra Oslo, en av dem som har sett George Lucas' nyeste produkt.

- Ulovlig

Frank Johnsen i markedsavdelingen hos Kommunenes Filmsentral (KF), som skal distribuere filmen når den offisielt kommer til Norge i august, er ikke overrasket over at piratutgaver er kommet i omløp så raskt. Filmen hadde premiere i USA 19. mai.

-«Star Wars: The Phantom Menace» har fått enormt mye omtale og oppmerksomhet, så det er ikke så rart. Piratkopiering som dette er imidlertid ulovlig etter åndsverksloven. Når vi kommer over slike tilfeller, rapporterer vi dem videre til Lucasfilm, som eier rettighetene, sier Johnsen.

Store filer

Selv om piratutgavene av «Star Wars: The Phantom Menace» er enkle å lokalisere, er datafilene så store at det ikke nytter å laste dem ned over en vanlig telefonlinje. Selv en ISDN-linje blir for langsom.

En rask fastlinje er nødvendig. Slike linjer er det stort sett bedrifter, universiteter og høgskoler som har. Når filene først er lastet ned, kan filmen enkelt kopieres videre av alle som har en PC med CD-brenner.

«The Phantom Menace» er ikke den eneste piratkopierte filmen som er tilgjengelig på Internett. Det var fullt mulig å laste ned filmer som «Titanic» og «The Matrix» kort etter premieren.

Den tekniske kvaliteten på pirat-filmene er imidlertid ofte dårlig - noen av piratutgavene av «Star Wars» er filmet med håndholdt kamera fra salen.

- Andre halvdel av den «Star Wars»-filmen jeg har sett, var av god kvalitet. Første halvdel var ikke fullt så bra, sier Milde til NTB. Han mener science-fiction-filmer er særlig utsatt for piratkopiering.

- Sjangeren vekker nok spesiell interesse blant datakyndige, sier han.

Digital lyd og THX

Hverken Frank Johnsen fra KF eller Snorre Milde tror piratkopiering vil føre til at færre går og ser den nye «Star Wars»-filmen når den kommer på kino i august.

- De som sitter hjemme og bare ser filmen på en liten dataskjerm, har ikke helt skjønt poenget, sier Johnsen.

«The Phantom Menace» vil bare bli vist i kinosaler med digitalt lydanlegg eller såkalt THX-standard. (NTB)