Star Wars\' dystre slutt

Mørkere avslutning på George Lucas\' filmhistoriske univers

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FILM: I «Star Wars - Episode III: Sithene tar hevn» klarer ikke George Lucas å motstå fristelsen til å snike inn noen kommentarer til USAs utenrikspolitikk under president George W. Bush.

Når Anakin Skywalker, underveis i prosessen der han konverterer til mørkets krefter, sier «Den som ikke er med oss, ...», lyder det velkjent. Overgangen fra demokrati til imperium, der borgerne må ofre en del rettigheter for sikkerhetens skyld, framstår som en parallell til dagens politiske klima.

«Sithene tar hevn» er både strammere og mørkere enn de to foregående delene av denne siste trilogien. Det er her man skal få vite hvorfor Anakin, den utvalgte, velger mørket framfor lyset.

Fantasispekket

Det er i ingen tvil om at Lucas har skapt et historisk filmunivers med sine seks Star Wars-filmer fra 1977 og fram til i dag. Av de tre siste er «Sithene tar hevn» den beste, fordi historien er mer fokusert og bifigurene holdes mer på sidelinja i forhold til Anakins vei inn i ondskapen.

Denne episoden skal jo peke rett inn i den aller første Star Wars-filmen, i kronologi og dramaturgi. Men det er vesensforskjellige verdener disse jediridderne og deres onde fiender beveger seg i rent filmteknologisk. Datateknologien har medført at «galaksen langt, langt borte» er atskillig mer fantasispekket enn noe de tidligere filmsettene kunne framvise.

Men lyssablene er de samme. «Sithene tar hevn» innledes med en halsbrekkende serie «dogfights» der Obi-Wan Kenobi (Ewan McGregor) og hans unge elev Anakin Skywalker er på oppdrag for å befri senator Palpatine (Ian McDiarmid) som er kidnappet av et svært astmatisk monster ved navn general Grievous og hans herre grev Dooku (Christopher Lee).

Faller på plass

Nærkampene med lyssabler blir stadig mer avanserte og står ikke lenger tilbake for sverdscenene i nyere kampfilmer som «Kill Bill» eller «Hero».

Palpatine blir ført i sikkerhet, men avslører planer som de demokratisk anlagte jediene ikke kan la passere.

Når Anakins kjære Padmé (Natalie Portman) avslører at hun er gravid, får Anakin skremmende forvarsler som leder inn i hans personlige kamp og etiske dilemma. Så begynner de gode og de onde å falle på plass på hver sin side av konfliktlinjene.

Her er ikke plass til de subtile nyansene, verken i historien eller i skuespillernes uttrykk. Men totalopplevelsen er verd å få med seg, ikke minst fordi George Lucas nå har satt sluttstrek for et 28 år langt filmeventyr, om ikke for millionindustrien i kjølvannet.

 Les en fyldigere versjon på dagbladet.no

BEST: «Sithene tar hevn» er både strammere og mørkere enn de to foregående delene av denne siste trilogien, mener Dagbladets anmelder.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer