Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

«Star Wars»-fans boikotter ny storfilm

I harnisk over kreft-klipp.

(Dagbladet.no): Om ikke den mektige Hollywood-produsenten Harvey Weinstein visste det fra før, er han smertelig klar over det nå: «Star Wars»-fansen er en seig gjeng.

Boikott og hatkampanjer på nettet er nå ingredienser i en høylytt krangel om en film som ikke engang har fått noen slippdato ennå. Den sentrale konflikten går på hvilken versjon av filmen som skal vises på kino.

Nå kan det se ut til at nerdene har vunnet første runde.

Enorme forventninger

Historien begynte i 2003, da regissør Kyle Newman og et knippe mindre kjente skuespillere startet innspillingen av filmen «Fanboys». Manuskriptet var et av de mest ettertraktede i Hollywood, og den anerkjente filmbloggen Ain\'t It Cool News var blant dem som skapte forventninger med tidlig omtale av prosjektet.

Harvey Weinstein er kanskje Hollywoods mektigste uavhengige produsent, og har de siste årene samarbeidet tett med blant andre Michael Moore og Quentin Tarantino. I 2005 la han de nødvendige millionene på bordet for å ferdigstille filmen.

I fjor sommer fikk så et utvalgt publikum se det ferdige resultatet, blant annet på en lukket visning under nerdesamlingen Comic-Con i San Diego. Der ble den møtt med stående applaus.

Alle trodde det gikk mot snarlig kinovisning.

I stedet ble det stille.

For mye med kreft

For til tross for nerdenes begeistring, var ikke Weinstein selv tilfreds med responsen.

Filmens handling er lagt til 1998, da en gruppe supergeeks bestemmer seg for å bryte seg inn i George Lucas\' Skywalker Ranch for å få sett «Star Wars: Episode I - The Phantom Menace» før den kommer på kino.

Men ivrigheten skyldes ikke bare at de er verdens største «Star Wars»-fans. De gjør det også fordi de har en kompis som er døende av kreft.

Problemet, som produsent Weinstein snart oppdaget, var at nerdene synes filmen var både morsom og rørende. Testvisningene for et vanlig publikum konkluderte derimot med at folk flest hadde store problemer med å le etter at ordet «kreft» først var blitt nevnt.

Derfor ble filmen utsatt, og i høst ble regissør Steven Brill hyret inn for å ta ansvaret for å spille inn flere scener på nytt. I den nye versjonen var alt snakk om kompisens dødelige sykdom klippet bort.

300 000 e-post

Fredag slipper Weinstein Company filmen «Superhero» - en lavpannekomedie som tuller med de siste årenes superheltfilmer.

Den kommer til å bli møtt med både demonstrasjoner og boikott.

Nettsider som Stop Darth Weinstein har nemlig greid å sette sterke følelser i sving, og mobilisert til aksjoner mot produsenten så lenge han ikke vil vise den opprinnelige varianten av «Fanboys».

Over 300 000 e-poster har fyllt opp produsentens innboks de siste dagene. Få av de protesterende har sett noen av versjonene, men de ivrigste blant «Star Wars»-fansen er likevel opprørt over at noen våger å kludre med en film de føler handler om dem - for å ta hensyn til et mainstreampublikum uten det samme intense forholdet til sci fi-filmserien.

Begge på dvd

Derfor har Weinstein besluttet å snu - i hvert fall delvis. I går bestemte selskapet hans å gi ut begge versjonene på dvd, ifølge Reuters.

Hvilken versjon som kommer ut på kino er fortsatt ikke klart.

Kevin Mann, en av initiativtakerne til filmen, er derfor langt fra fornøyd.

- Dette handler bare om å unngå boikott av «Superhero», og ikke om å ta en ordentlig avgjørelse om filmen vår, sier han til Reuters.

Det alle lurer på nå, er hvor lenge Weinstein er villig til å vente før han velger å gi etter for nerdenes krav.

En bedre markedsføring for «Fanboys» enn protestene gir, kunne han vel neppe ha bedt om?

Se Darth Weinstein her:


Les mer:

Wired News: Ernie Cline Has Written the Ultimate Star Wars Fan Movie

Slashfilm: The Weinstein Co\'s Lame Attempt to Appease Star Wars Fanboys

FIENDE NR. 1: Harvey Weinstein er kjent for sterke meninger om hvordan filmene han finansierer blir seende ut til slutt.
NÅR KOMMER DEN?: «Fanboys» skulle opprinnelig ha kommet ut i januar. Nå er den utsatt på ubestemt tid.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media