Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Star Wars-feber i USA

NEW YORK (Dagbladet): I New York og Los Angeles ligger folk nå i kø for å skaffe seg billetter til «Episode 1: The Phantom Menace» som har premiere 19.mai. Men to dager før er det snikpremiere - og det er den heteste billetten noen kan klare å skaffe seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regissør George Lucas har gitt beskjed om at det skal være en visning av filmen i 11 amerikanske byer allerede 16. mai. Hver dollar og penny skal gå til gode formål som handler om barn. I New York er Sloan-Kettering-stiftelsen for kreftsyke barn plukket ut av Lucas.

I Los Angeles går inntektene til aidssyke barn og hver billett vil koste rundt 4000 kroner.

I New York er det ingen som vet hvor førpremieren skal være, og hvor mye det vil koste å slippe inn i det aller helligste. Det eneste som er sikkert, er at ingen vil slippe inn gratis og at det vil bli en gullgruve for stiftelsen.

Viktig for barn

- Star Wars-filmene har alltid betydd mye for barn i hele verden, og jeg vil at noe av billettinntekten skal komme barn til gode. Det er det minste jeg kan gjøre, har George Lucas sagt.

- Vi vet at billetten blir den mest ettertraktede i New York, sier stiftelsens talskvinne Peggy Siegal, som lover at alle inntekter skal rett i stiftelsens kasse.

Star Wars-fans har ventet i 16 år på oppfølgingen av den fantastiske trilogien om Luke Skywalker og Jedi-ridderne. Med «Episode 1: The Phantom Menace» vender Lucas tilbake til fortida og forteller historien om Obi-Wan Kenobi og Darth Vader.

Da Lucas la ned stjernekrigfabrikken i 1983, satt fansen igjen med siste inntrykk fra «Return of the Jedi». Luke Skywalker ble reddet av den onde Darth Vader som viste seg å være hans far. Så har Lucas gitt fansen 16 års tortur.

Den nye filmen, og den første i en trilogi som avsluttes i 2005, tar oss med til den unge Anakin Skywalkers liv, spilt av Ewan McGregor. Anakin er selveste Darth Vader som ung.

Liam Neeson spiller jediridderen Qui-Gon Jinn. Vi møter også dronning Amidala som Carrie Fishers prinsesse Leia har triste minner om. Dessuten lover filmen vel så mange sjarmerende monstre og roboter som fansen forventer. Selvsagt er R2-D2 og C-3PO på plass.

Skofter jobben

I USA regner man med et lønnstap på 2,4 milliarder kroner på premieredagen fordi folk vil gå på kino i stedet for på jobb.

Star Wars fanklubb har over 350 000 medlemmer og det er like mange dresskledde finansmenn som seinhippier blant de hysteriske kinogjengerne.

Og for å være helt sikker på at den nye trilogien ikke skal få samme kritikken fra filmverdenen som sist, har George Lucas vist filmen for Steven Spielberg, Brian De Palma, Francis Ford Coppola og Martin Scorsese. Og alle har gitt sin applaus.

ENORMT: Forventningene til George Lucas' nye Star Wars film er kosmiske. Her er et bilde av Theed Palace.