Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Star Wars-pirater risikerer fengsel

Innrømmer å ha lagt filmen på nett før premieren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Sju Star Wars-fans innrømmer å ha kopiert og offentliggjort en DVD-kopi av Star Wars-filmen «Revenge of the Sith» en uke før filmen hadde premiere i USA.

Seks menn og en kvinne fra Los Angeles risikerer bot på opptil 660 000 kroner og ett års fengsel, skriver BBC.

Aktoratet hevder at 28 år gamle Albert Valente tok filmen fra studioet der Star Wars-filmen hadde gjennomgått postproduksjon. Fem venner fikk se filmen, før en annen 28-åring la den på nett. Alle er siktet i saken.

- Stjeling av rettighetsbeskyttet materiale er et stort problem, og tyveriet og den ulovlig distribusjonen var et fremragende eksempel på hvordan handlingene til uærlige mennesker kan frarøve andre for en god filmopplevelse, sier Motion Picture Association of America (MPAA) i en pressemelding.

At filmen lakk til nettet før releasedatoen forhindret imidlertid ikke at filmen tjente inn store penger. «Revenge of the Sith» spilte ifølge BBC inn 5,5 milliarder kroner på verdensbasis.

Den britiske plateindustrien har også vunnet fram med viktige saker i rettssystemet i dag. To menn er dømt til å betale erstatninger på mellom 20 000 og 65 000 kroner, skriver BBC.

De to var anklaget for å ha delt tusenvis av låter gjennom fildelingsnettverk, skriver BBC.

•  Les mer om Star Wars her

RAMMET AV PIRATER: «Revenge of the Sith» ble lagt ut på nettet før filmen hadde hatt ordinær kinopremiere i USA. FOTO: FILMWEB
RAMMET AV PIRATER: «Revenge of the Sith» ble lagt ut på nettet før filmen hadde hatt ordinær kinopremiere i USA. FOTO: FILMWEB Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!