«The Book of Henry»

«Star Wars»-regissør får sjelden slakt: - Føles som om den har en forbannelse

«Star Wars»-fans og filmkritikere er bekymret for «Episode IX».

TOTALSLAKTES: «The Book of Henry» hadde premiere 16. juni 2017 i USA, og fikk kjapt kalkunstatus. Regissøren Colin Trevorrow skal også regissere «Star Wars: Episode XI», og nå er Star Wars-fansen bekymret hva som venter dem. Video: Focus FeaturesVis merVis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): I 2015 kom publikumssuksessen «Jurassic World», en gigafilm som tjente milliarder internasjonalt. Det siste tilskuddet i «Jurassic Park»-franchisen var regissert av amerikaneren Colin Trevorrow, en mann som snart er den første til å regissere både en Jurassic Park-film og en Star Wars-film, ifølge IMDB.

FÅR SLAKT: Regissør Colin Trevorrow. Foto: NTB Scanpix
FÅR SLAKT: Regissør Colin Trevorrow. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Bekymrede fans

For i 2019 skal Trevorrow etter planen stå kunstnerisk ansvarlig for en oppfølger til verdens desidert største filmkonsept, med «Star Wars: Episode IX».

Nå mener derimot både publikum og filmkritikere at Trevorrows siste indiefilm, «The Book of Henry», er i ferd med å gruse forventningene om en «Star Wars»-film verdig fansen.

- De av oss som bryr oss om den nye «Star Wars»-trilogien, kan bli bekymret for at Trevorrow sitter i regissørstolen til «Episode IX». Den forkrøplede storfilmen Jurassic World er en ting, men etter denne nestenkatastrofen [«The Book of Henry»], kan han virkelig få ansvaret for skjebnen til Jedi-ridderne, spør The Hollywood Reporter.

På sosiale medier deler Star Wars-fansen bekymringen:

«The Book of Henry» hadde premiere 16. juni i USA, og har allerede fått kalkunstatus. Den er foreløpig ikke planlagt vist på norske kinoer.

- Årets verste film

Totalslakten må sies å være øredøvende. Her er et utvalg:

- «The Book of Henry» er så ukontrollerbart dårlig at det føles som om den har en forbannelse, skriver Vox.

Ifølge The New York Times behandler filmen både stjerneskuespiller Naomi Watts og publikum «med forakt»:

- Jeg foreslår at du ikke ser den, strømmer den, eller ser den på baksiden av et flysete, hvor den antageligvis snart er å finne, skriver anmelderen.

- Filmen er etter alle solemerker en virkelig forferdelig kalkun, og en sterk kandidat til årets verste film, skriver The Telegraph, som også påpeker at Star Wars-fansen bør bekymre seg for om Trevorrow er rette mann for jobben.

- En groteskt dårlig og manipulativ ny dramafilm som plasserer Watts' talenter i tjeneste av et tvilsomt emosjonelt motiv, melder Los Angeles Times.

Andre kalkunerklæringer kommer fra The Guardian («dypt forferdelig») og Rolling Stone («filmatisk katastrofe»), og støttes videre av en Rotten Tomatoes-vurdering på bekymrende 24 prosent av 100.

Forvirrende handling (SPOILER)

Det er miksen av forskjellig tematikk, handling og virkemidler som skaper mye av frustrasjonen, skal vi tro anmelderne. Anerkjente Naomi Watts spiller Susan Carpenter, den stressede og utslitte moren til det 11-år gamle barnegeniet Henry (Jaeden Lieberher).

GENI: Jaeden Lieberher spiller geniet Henry. Foto: Focus Features
GENI: Jaeden Lieberher spiller geniet Henry. Foto: Focus Features Vis mer

Sønnen Henry beskrives som en livsglad liten tass, som blant annet har brukt sin kraftige kognitive kapasitet til å tjene familien en formue på børsen i all hemmelighet. Samtidig har han sterke mistanker om at nabojenta mishandles av faren, en lokal politimann. Det vil han ordne opp i.

Underveis får Henry tragisk nok en hjernesvulst og dør, men gutten har sørget for å legge igjen dagbok og lydopptak med instruksjoner for hvordan mamma Susan skal ta hevn på vegne av nabojenta.

Blir en hevnfilm

Mamma gjør som instruert, og gjennomfører til slutt planen, geleidet av sønnens stemme. Hevnplottet ender med en kule fra en skarpskytterrifle, skutt ut fra den Snøhetta-verdige trehytta Henry har konstruert i hagen.

TAR HEVN: Namoi Watts følger instruksjonene til sønnen Henry. Foto: Skjermdump / You Tube / Focus Features
TAR HEVN: Namoi Watts følger instruksjonene til sønnen Henry. Foto: Skjermdump / You Tube / Focus Features Vis mer

Samtidig er den gravalvorlige tematikken kreft, barnemishandling, hevn og drap, ispedd forsøkt på masse koselig barnesjarm og humor, «for å ikke gjøre filmen farlig eller vond», skriver the Guardian, som mener den gaper over for mye.

Anmelderen til The Washington Post er enig:

- Dette er filmekvivalenten til en ape med hode til en geit, halen til en fisk, vinger og bittesmå rotteklør, skriver kritiker Michael O'Sullivan, som mener «The Book of Henry» er fire-fem filmer i ett manus.

Trevorrow har sagt lite om slakten, men skriver noen støttende ord til seg selv på Twitter:

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer